Bazen bir çekirdekle bile tıkayabilir Apandisit, apendiks adı verilen körbağırsağın iltihaplanmasıdır. Apendiks, ince barsak ile kalın bağırsağın birleştikleri bölgede, kalın bağırsağın uzantısı olan ve bir eldiven parmağı şeklinde bir organdır. Yaklaşık 5-15 cm uzunluğunda ve dıştan dışa çapı da 3-6 mm’dir. Apandisit, genellikle bu organın dar olan iç boşluğunun herhangi bir nedenle tıkanması (sıklıkla sert dışkı parçaları ya da bitkisel kökenli bir tıkaç, örneğin uygun boyda bir çekirdek ile) sonucu, tıkanıklığın gerisinde kalan kısımda enfeksiyon yani iltihaplanma olmasıdır.
7 2
Apandisitin belirtileri nelerdir? Apandisitin en temel belirtileri karın ağrısı, kusma ve iştahsızlıktır. Ağrı, başlangıçta göbek çevresinde olmakla birlikte bir süre sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. Kişi, sürekli bir ağrı hisseder ve bu durum giderek artar. İştah genellikle kaybolur ve birçok kişi de kusma da birlikte görülür. Ateş ise genellikle ilerlemiş apandisiti olan kişilerde görülür. Bu durum halk arasında “patlamış apandisit” olarak bilinen perforasyon, yani iltihabın karın içine yayılması ile birlikte ortaya çıkar.
7 3
Apandisit nasıl teşhis edilebilir? Apandisitin tanısı muayene ile konulabilir. Kişi de apandisit belirtileri dışında akyuvarların (lökosit) yüksekliği, boğaz iltihabı ya da idrar yolu iltihabı bulunuyorsa daha dikkatle değerlendirilmelidir. Son yıllarda ultrasonografi cihazları da apandisit tanısında oldukça yardımcı bir görüntüleme yöntemi. Gereken durumlarda tanı için bilgisayarlı tomografiden de yararlanılabilir.
7 4
Tedavisi ameliyat Apandisit ameliyat ile tedavi edilebilir. Bu tedavi, açık cerrahi ya da laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilir. Kişinin yakınmalarının başlangıcından itibaren ilk 24 saat içinde yapılan operasyonlarda genellikle perforasyon (iltihabın karın içine yayılması) görülmez. Hasta genellikle işlemden sonra 24 saat içinde hastaneden çıkabilir. Ancak müdahalede geç kalınmış olgularda kişinin hastanede kalış süresi de uzayabilir.
7 5