Bu testi doktorunuzdan mutlaka isteyin! Gereken tetkikleri gebelik sırasında yaptırmamış pek çok aile, kalp hastalığı ile doğmuş bebeğin görünümünde bir anormallik olmaması nedeniyle bir sorun olduğunu fark etmeden evine dönüyor. Kalp hastası olduğu anlaşılmadan eve gönderilen pek çok bebek, çok ağır bir kalp yetersizliği içine girerek hemen müdahale edilmediğinde hayatını kaybedebiliyor. Oysa gelişen teknoloji sayesinde ‘Pulse oksimetri’ testi, kalp hastalıklarının erken tespit edilmesini, dolayısıyla erken müdahale edilmesini sağlıyor.
7 4
Oldukça kolay uygulanan test kapsamında, yenidoğan bebeğin el veya ayak parmağına küçük bir elektrot yapıştırılarak cihaz çalıştırılıyor. Cihaz, bebekte kalp hastalığı olup olmadığını tespit ediyor. ABD’ de bazı eyaletlerde kanuni zorunluluk kapsamına alınan bu taramayı, anne adaylarının doktorundan mutlaka istemesi önem taşıyor.
7 5
Ameliyatsız da iyileşme sağlanabiliyor Doğumdan sonra birçok kalp hastalığında ameliyatsız tedavi ile iyileşme sağlanabiliyor. Doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında tanısının konulması, doğumdan sonra acil müdahale yapılmasını mümkün kıldığından dolayı ciddi bir avantaj haline geliyor. Yenidoğan bebeklerde kalbin delik olması en sık görülen kalp hastalıkları arasında yer alıyor.
7 6
Yenidoğan bebeklerin doğuştan kalp hastalığı taramasında özellikle şu kritik hastalıklara dikkat edilmesi gerekiyor: Doğuştan büyük damarların ters olması, akciğer atardamarının tıkalı olması, kalbin sağ kapağı ve karıncığının gelişmemiş olması, kalbin sol kapakları, sol karıncık ve aort damarının gelişmemiş olması, kalbe temiz kan getiren damarların kirli kana karışması, aort damarı ve akciğer atardamarının birlikte çıkması, akciğere giden damarın dar olması ve kalpte geniş bir delik bulunması.
7 7