Özellikle büyük şehirde gebelik yaşının geç dönemlere kaymış olması sonucunda, ikiz doğumların yüzde 25-50 oranında, üçüzlerin ise 3-4 kat arttığını belirten Prof. Dr. Bekan Gürakan ikiz bebek bekleyen anneler için çoğul gebelik süreci ile ilgili yararlı bilgiler verdi.
Çoğul gebelik hakkında merak edilenleri soru-cevap şeklinde inceleyelim.
Çoğul gebeliklere bağlı sorunlardan korunabilmek için neler yapılabilir?
- Yardımcı üreme teknikleri ile sağlanan gebeliklerde ikiden fazla embriyo transferi uygulanmamalı.
- İkiden daha fazla gebelik sağlanmış ise birinin sonlandırılması işlemi yapılmalı.
- Çoğul gebelik takibi tek gebeliğe oranla daha hassas ve daha sık yapılmalı.
- 24. haftadan itibaren yenidoğan yoğun bakım hizmeti verebilen merkezlere yakın olunmalı ve yenidoğan yoğun bakım merkezi olan bir hastanede doğum gerçekleşmelidir.
Çoğul gebelikler için doğum öncesi eğitim programı nasıl olmalıdır?
Çoğul gebelik, anne babalar için heyecan verici olmakla birlikte kaygıların da yüksek olduğu bir süreç... Bu durum; hamilelikle ilgili normal duygu ve tepkiler, fiziksel değişiklikler, doğum korkusu, hamilelik komplikasyonları veya hastaneye yatmayı gerektirebilecek durumlara neden olur.
Bu dönemde ayrıca bebeklerle ilgili kaygı veren duygular da gelişir. Erken doğma olasılığı, bebeklerin normal ve sağlıklı olmaları ile ilgili endişeler, onlara nasıl bakılacağına dair kaygılar, aile ve arkadaşların yeterli desteğini alamama ihtimali, gelir kaybı olasılığı ve varsa diğer çocukların bu sürece gösterecekleri uyumun getireceği sıkıntılarla baş etmek çok da kolay değildir.
Söz konusu duygular, aslında çoğul gebelik sürecinde yaşanan normal duygu ve tepkilerdir. Çoğul gebelerin duygusal reaksiyonları ise, kişiden kişiye farklılık gösterir ve her çift bebeklerini beklerken yaşadıkları sıkıntıları ve duyguları kendilerine has yöntemlerle çözerler.
Alt başlıklar ise şöyle:
- Çoğul gebelikte beslenme,
- Doğumda anestezi
- Hamilelikte duygu durum,
- Çoğulların bakımı,
- Çoğulların beslenmesi
- Anne-baba-çocuk ilişkisi ve etkileşimi,
- Bir ikiz annesi tecrübelerini paylaşıyor.
'Çoğul Gebelikler için Doğum Öncesi Eğitim Programı' kapsamında yukarıdaki başlıklar altında; besin grupları, doğum öncesi bakım, çoğul doğuma hazırlık, komplikasyonlar, riskler, testler, doğum, prematürelik sınırları, çoğul bebeklerin hastane bakımı ve taburculuğu, evde bakım; yatırma, giydirme, bebeklerin beslenmesi ve süt sağma, yolculuk, lohusalık, bebeklerin emzirilmesi, sütünüzün yeterli olup olmadığı, sütün ne zaman sağılması gerektiği ve sütün saklanması gibi konularla ilgili Amerikan Hastanesi'nde ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Kendi alanlarında uzman anestezi ve çocuk doktorlarının, pedagoğun, diyetisyenin ve hemşirelerin sunduğu 9 saatlik bu eğitim çalışmasına siz de hiçbir ücret vermeden katılabilirsiniz.