Ancak, bu durum oldukça nadir görülüyor. Avrupa Kadın Doğum ve Jinekoloji Dergisi‘nde 2008’de yayımlanan bir makaleye göre, bu duruma bilimsel literatürde 10 kez karşılaşıldı. Tabii ki bu makalede 2008 yılına kadar olan veriler yer alıyor.
17 8
2008 yılına kadar birçok çifte hamilelikten şüphelenilen durumla karşılaşılmış, fakat araştırmacılar bunların içerisinden yalnızca 10 tanesinin süperfetasyon olduğunun delillerine ulaşabilmişler. Bu çalışma yayımlandıktan sonra da, literatüre birkaç süperfetasyon durumu daha girdi.
17 9
Peki, süperfetasyon nasıl oluyor? Süperfetasyon aslında insanlar dışındaki memelerde epeyce yaygın. Kemirgenler, tavşanlar, atlar, koyunlar ve kangurular gibi türlerde süperfetasyona rastlanabiliyor. Bazen bu memeliler çift hamileliğe olanak sağlamak için iki uteriye sahip oluyorlar veya bazen menstrüasyon döngüleri hamilelik süresince devam ediyor. Hatta bazı türlerde bu durumun bir üreme stratejisi olduğunu da söylemek mümkün.
17 10
Ancak, insanlarda süperfetasyonu nadir bir kaza durumu olarak adlandırabiliriz. Çünkü, kadın hamile kaldığı anda vücudu doğumdan önce gerçekleşebilecek ikinci bir gebeliği aktif olarak engeller. Normalde, bir kadın hamile kaldığında yumurtaların bırakılması kesilir ve gebeliğin hormonsal ve fiziksel değişiklikleri başka bir gebeliği önlemek için birlikte çalışır.
17 11