DOKTORUNUZA DANIŞARAK SPOR YAPIN

 Yüzme ya da yürüyüş gibi sportif faaliyetler için de doğru zamanı bekleyin "Hamile olsam da ben sporsuz yapamam, hem tatile gidince yüzmek isterim." gibi düşünceleriniz varsa müjdeler olsun, hamileyken yüzme ya da yürüyüş gibi sportif aktivitelerde bulunmanız birçok doktor tarafından tavsiye edilenler arasında. Ancak, elbette siz genel kanıya aldanmayın, mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin. Doktorunuzun onay vermesi halinde, kendinizi çok yormadan, halsiz düşecek seviyeye gelmeden yürüyüşler yapabilir, yüzebilirsiniz. Tabii bu sporları yapmak için de öğle saatlerini değil, sabah ya da akşamüstü vakitlerini seçmelisiniz.

8 2

BOL SIVI TÜKETİN

Yaz aylarında yine herkesin yapması gerekenlerden olan ama hamilelerin özel olarak çok dikkat etmesi gereken konulardan sayılan sıvı tüketimini asla ihmal etmemelisiniz. Hamilelikle birlikte vücudunuzda yaşanan değişiklikler, hücrelerinizin susuz kalmaya daha az dayanıklı olmasına neden oluyor. Bu da tansiyon ve kan şekeri düşüklüğü gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle gün içinde doktorunuzun önerdiği miktarda su tüketmeniz ve su dışında da yine mevsimin en taze ve en doğal meyve ve sebzelerini bolca tüketmeniz büyük önem taşıyor. 

8 3

ŞİŞKİNLİKLERİ DİKKATE ALIN

Yazın daha çok yaşanan ödem sorunundan kaçınmak için tuzlu yiyeceklerden kaçının, kısa yürüyüşler yapın. Hamilelikte en sık yaşanan sorunlardan biri olan ödemle baş edebilmek, ellerinizin ve ayaklarınızın daha az şişmesini sağlamak için bol tuzlu yiyeceklerden, hazır gıdalardan ve güneşin dik ışınlarından olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Çünkü bu yiyecekler nedeniyle aldığınız fazla tuz ve güneşe aşırı maruz kalmak ödemin daha kısa sürede daha etkili hale gelmesine neden oluyor.NBu durumdan kurtulmak için gün içinde kısa yürüyüşlere çıkabilir ya da ayaklarınızı yukarı dikerek bir süre dinlenebilirsiniz. Tıpkı burada olduğu gibi elleriniz şiştiğinde yüzüğünüzün parmağınıza sıkışıp kalmaması için şimdiden önleminizi almanızı da öneririz.

8 4

UZUN YOLCULUKLARDA 2 SAATTE BİR DURUN

Eğer bu yaz uzun bir yolculuğa çıkacaksanız ve doktorunuz da buna onay verdiyse ayaklarınızın şişmemesi, tüm vücudunuzun ödem toplamaması için yolculuğunuzu tamamen oturarak geçirmeyin. En fazla 2 saat oturduktan sonra mutlaka kalkıp kısa bir yürüyüş yapın. Otobüs, uçak ya da kendi kullandığınız bir araba olması fark etmez, dikkatli bir şekilde kısa bir yürüyüş yapmanız şart. Bunu nasıl yapabilirim derseniz, uçaktaysanız en azından bir tuvalete gidip gelmeyi deneyebilir, otobüsteyseniz kısa bir tuvalet molası isteyebilir, kendi arabanızdaysanız güvenli bir yerde mola verebilirsiniz. Eğer hiçbir şekilde yürümeye imkan bulamazsanız oturduğunuz yerde ayak bileklerinizi sağa-sola çevirebilir, bacaklarınızı uzatıp hafifçe gerginleşmelerini sağlayabilir, bacağınızı yukarı aşağı hareketlerle hareketlendirebilirsiniz.

8 5