Toplum arasında kulaktan kulağa konuşulan rivayetlerden biri de hamilelerin evcil hayvanlardan uzak durması gerektiğidir! Peki bu iddialar gerçek midir? Hamileler evcil hayvanlardan uzak durmalı mıdır? Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu açıkladı...
Kedi bağırsağı toksoplazma paraziti için ideal üreme yeri olmasına karşın hastalığın insanlara bulaşmasındaki tek neden kediler değildir. Toksoplazma sıklıkla evdeki kedilerden değil kedi dışkısı ile temas etmiş sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması ve enfeksiyona yakalanmış hayvanların etlerinin iyice pişirilmeden yenmesi ile bulaşmaktadır.
Toksoplazma sadece kemirgenleri (fare gibi) avlayarak yiyen kedilere bulaşır. Eğer kedinizi sokağa çıkarmıyorsanız ya da çiğ et ile beslemiyorsanız toksoplazmaya yakalanmaları riski sıfıra yakındır.
Toksoplazma ile enfekte olan kedi 2-3 hafta süreyle dışkısı ile paraziti yayar. Ardından bağışıklık kazanan kedi yeniden hastalanmaz ve bulaştırıcı olmaz. Sokak kedileri ise toksoplazmayı genellikle yavrulukları döneminde geçirdikleri için büyüdüklerinde genellikle bulaştırıcı olmazlar.
Kedi dışkısı ile atılan parazitlerin bulaşıcı özellik kazanması için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Bu nedenle kedinizin kumunu düzenli olarak 24 saatte bir değiştiriyorsanız kedinizde bulaştırıcı aktif enfeksiyon olsa bile parazitin size bulaşması çok uzak bir olasılıktır.
Hamileliğiniz sırasında kedinize dokunabilir, sarılabilir, onu sevebilir ve aynı ortamda bulunabilirsiniz. Yalnız ona dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkamalı ve yıkamadan önce elinizi ağzınıza asla götürmemelisiniz.
Her ihtimale karşı kedinizin kumunu kendiniz değiştirmemeli, eğer bunu yapacak başka kimse yoksa kumu mutlaka eldiven giyerek değiştirmelisiniz.