Haberturk.com'dan Begüm Çelikkol'un haberine göre Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, dünyaya korku salan 'listerya enfeksiyonu' konusunda uyarıyor:
"Listerya enfeksiyonuna (listeriozis) neden olan bakteriye Listeria monocytogenes adı verilir. Normal şartlarda bakteri yetişkin bir insan bulaştığında genellikle herhangi bir şikayet ortaya çıkmadan veya hafif grip gibi belirtiler geçer. Ancak bakteri anne adaylarında düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomaliler gibi bebekle ilgili ciddi problemlere neden olabilir. Listerya enfeksiyonu özellikle hamileler ve bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar nedeniyle baskılanmış kişiler için daha büyük risk oluşturur."
Çiğ et ve deniz ürünlerine dikkat etmek gerekiyor
Bakterilerden bulaşan bu hastalığın anne adaylarında ve bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Dr. Aksoy: "Listerya enfeksiyonu ateş, erken doğum, bebekte çeşitli anomaliler gibi etkileri olabileceği gibi düşük veya ölü doğumla da sonuçlanabilir. Bir çok bakteride olduğu gibi Listerya enfeksiyonu da çiğ et, deniz ürünleri ve yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler ile bulaşabilir. Ayrıca iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, hazır gıdalar gibi ürünlerde Listerya enfeksiyonuna neden olabilir. Hamilelik sırasında enfeksiyon bebeğe plasenta yoluyla ya da doğum sırasında geçebilir. Enfeksiyon düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomalilere sebep olabilir. Bunun dışında fetusta hepatit, pnömoni, nörolojik hasarlar da oluşabilir" dedi.
Belirtileri ateş, bulantı ve kusma
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Çuhadar ise Listerya'nın yaşlılar, bağışıklık sistemi düşük olanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade ederken, "Yetişkinlerde ateşle seyreden bulantı, kusma, ishale neden olmakta bağışıklık sistemi zayıfsa sepsis, menenjit, endokardit gibi ölümcül hastalıklar Listerya ile birlikte gelişebilmektedir" şeklinde konuştu.
Korunmak için neler yapmak gerekiyor?
- Hayvan kaynaklı besinler çok iyi pişirilmeli,
- Çiğ sebzeler çok iyi yıkanmalı,
- Pastörize edilmemiş sütleri, taze peyniri tüketmekten kaçınmalı,
- Pişmemiş gıdalarla temas edince kesme tahtası, bıçak, eller iyice yıkanmalı,
- Artmış yemekler, hazır gıdalar yemeden önce iyice ısıtılmalı,
- Şarküteri ürünlerini hamileler ve bağışıklığı zayıf olan hastalar tüketmekten kaçınmalı,
- Sosis, salam, sucuk gibi besinler pişirmeden yenmemeli,
- Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemekten kaçınmalı,
- Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmeyin,
- Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın.