Burnunu estetik bulmama ya da sağlıklı nefes alamama nedeniyle burun ameliyatı olanların en büyük kâbusu ameliyat sonucunun istenildiği gibi olmaması. İkinci bir revizyon burun estetiği ile ilgili yalan yanlış bilgilerin konuşulması hastalarda korkuya neden oluyor. Doç. Dr. Ümit Taşkın revizyon burun estetiği hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Ümit Taşkın, “Bize gelen hastalarımızdan bazıları 3’üncü ameliyattan sonra ölüm riski olduğunu duyduklarını, revizyon ameliyatının asla tutmadığı gibi söylentilerden söz ediyorlar. Revizyon burun estetiği, daha önce ameliyat edilmiş olan bir burnun hem biçim hem de işlevini onarmak için tasarlanmış bir cerrahi müdahaledir. Birçok kişi burun estetiğinin ardından nefes alma problemi yaşayabilir ya da yeni burun şeklinden memnun kalmayabilir. Bu sebeplerle revizyon burun ameliyatı yapılmasında bir sakınca yoktur. Önemli olan revizyon burun ameliyatında deneyimli, güvenilir cerrah bulmaktır” dedi.
HER AMELİYATIN SONUCU KİŞİYE ÖZELDİR
Revizyon ameliyatı sonucunun hastaya gerçekçi bilgilerle anlatılması gerektiğini belirten Taşkın, “Revizyon rinoplastisi bazı durumlarda basit bir prosedür iken daha kompleks olanları da mevcuttur. Revizyon burun estetiği, çok fazla doku çıkarılarak talihsiz deformiteye sahip olan kişiler üzerinde de gerçekleştirilir. Bu hastalar genellikle revizyon burun estetiği için en zor tip olarak kabul edilmektedir. Bu gibi ameliyatlar, vücudun farklı bölgelerinden kıkırdak, fasya veya perikondrium alınmasını gerektiren uzun ve karmaşık işlemlerdir. Bu nedenle ameliyatın başarısı kişiye göre değişkenlik gösterir” açıklamasında bulundu.
DAHA AZ AĞRI VE MORARMA
Taşkın, “İlk burun estetiğinin karmaşıklığına bağlı olarak ameliyat süresi 1-3 saat arasındadır. Genellikle genel anestezi ile hastanın tamamen uyutulması tercih edilir. Ufak müdahalelerde bazen lokal enjeksiyonlar da uyguluyoruz. Kesiler burun içine (kapalı rinoplasti) açılabilir veya burun ucunun altına küçük bir kesi (açık rinoplasti) açılabilir. Revizyon burun estetiği aslında hasta için extra zorlu geçmez , fakat bozulan anatomik yapının restorasyonu ve şekil verilmesi hekimi zorlamaktadır. Ağrı, şişlik ve morluk genellikle az görülür. Atel ve dikişler genellikle altı ila yedi gün içinde alınır. Çoğu hasta yaklaşık bir hafta içinde işine geri dönebilir. Ancak 2-3 hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınılması, yaz boyunca güneş ışığından korunması gerekiyor” dedi.