Ayaktaki nasır nasıl geçer? Nasırın bitkisel tedavisi mümkün müdür? Cevabı evet mümkün. Nasır tedavisinde hem bitkisel yöntemleri hem de ameliyat yöntemini kullanarak probleminizi halledebilirsiniz. İşte sizlere nasır tedavisi için çözümler...
NASIR NASIL GEÇER?
Nasırları tedavi etmenin birçok yöntemi mevcut. İlk olarak denenmesi gereken; sert nasırları çıkarmak için ayaklarınızı ılık suya batırmak ve sonra ölü cildin bir kısmını nazikçe temizlemek için bir ponza taşı veya özel olarak tasarlanmış nasır temizleyici tıraş bıçağı kullanmak olacaktır. Nasırlar, zaten azalmış hassasiyete neden olur ve kazara çok derin kesilmesi kolaydır. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekir. Gerekirse, doktorunuzdan ölü cildi sizin yerinize temizlemesini isteyebilirsiniz. Diğer bir seçenek, ilaçlı nasır bandıdır. Nasır bandı genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılır. Bu bantlar nasırı yumuşatır ve sonunda dökülmesini sağlar. Bantlara alternatif olarak nasır kremleri de tercih edilebilir. Bu kremler de bantlar gibi nasırları kurutarak yok olmasını sağlar. Tüm bu tedavi yöntemlerinin arasında en önemli nokta nasır oluşumunu önlemektir. Bu da gün içerisinde kullanılan ayakkabılarla başlar. Ayaklara çok fazla baskı ve sürtünme yaratmayan ayakkabılar seçmek nasır oluşumunu bertaraf edebilmenin ilk kuralıdır.
NASIR AMELİYATI NASIL OLUR?
Nasır ameliyatı, sadece normal tedavi yöntemleri ve önlemler başarısız olduktan sonra düşünülmelidir. Durumu çok şiddetli değilse doktor, formüle edilmiş bant ve kremlerin kullanımı önerir. Çoğu kez cerrahi müdahalenin problemi tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu düşünülse de bu sadece porokeratoz durumunda (kemik çıkıntısı nedeniyle lezyonların oluşmadığı durumlarda) mümkündür. Ameliyat genel olarak, cerrahi olarak nasırın çıkarılması, kemiklerin kaldırılmasını, ekstra kemiklerin çıkarılmasını, kemik dikenlerinin çıkarılması veya tıraş edilmesini veya gevşek kemik parçalarını, basıncı bastıran kemik parçasının tamamen çıkarılmasını ve genel deformenin düzeltilmesini içerir. Bu ameliyatların iyileşme periyodu genellikle uygulanan ameliyat tipine bağlıdır. İyi yapıldığında nasırın çıkarılması başarılı bir şekilde gerçekleşir. Bununla birlikte, baskının başka bir kemiğe kayması ve tekrar bir nasır oluşması riski vardır. Ameliyat sonrası, nasır oluşumu riskini azaltmak için, ortezlerin (iskelet sisteminin fonksiyonel özelliklerini değiştirmek için harici olarak kullanılan cihazların) kullanılması önerilir.
NASIR İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER
Limon kabuğu: Bir dilim limon kabuğu dilimleyin. Sadece nasırlı alanı kaplayacak kadar küçük bir parça kesin. Limon dilimini nasıra bastırın ve bir bandajla kapatın. Yerinde tutmak ve kaymasını engellemek için gece boyunca bir çorap giyin. Nasır geçinceye kadar her gece yatmadan önce bunu yapın.
Hint yağı: İlaçlanmamış bir nasır bandı kullanın ve nasırın etrafına sarın. Üzerine birkaç damla Hint yağı dökün. Yerine yerleştirmek için bir yapışkan bant ile örtün. Bunu gün boyunca yapabilirsiniz.
Soğan ve beyaz sirke: Bir parça soğan kesin ve beyaz sirke dökün en az 24 saat boyunca dinlendirin. Soğan dilimini nasırın üstüne bastırın ve bir bandajla örtün. Her gece tekrarlayın.
Vitamin A veya E vitamini: Bu vitaminler genellikle oral olarak alınsa da, kapsül içindeki madde nasırları tedavi etmek için kullanılabilir. Vitamin kapsülünü açın ve yağı toplayın. Yatmadan önce nasırlı bölgeye yağı sürün ve üzerini örtmek için bir çorap giyin.
Aspirin: Beş adet kaplanmamış Aspirin tableti bir kenara koyun ve pudra haline gelene kadar ezin. Başka bir yerde elma sirkesi ve suyu eşit bir şekilde birleştirin. Bir macun oluşturana kadar karıştırın. Macunu nasır üzerine sürün. Etkilenen bölgeyi yerinde tutmak için bir bandajla örtün. 10 dakika bekletin. Nasır bitene kadar ovalamak için bir ponza taşı kullanın.