Cambridge Üniversitesi'nde vücudun doğal saati konusunda uzman olan Dr Akhilesh Reddy, araştırmada elde edilen bulgulara göre, yetersiz uykunun iltihaplanma ve bağışıklık sistemine etkide bulunduğunu ve bu etkilerle diyabet gibi hastalıklar arasında bağlantı kurulabileceğini söylüyor.
10 5

Surrey Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yetersiz uyuyanlarda 700'den fazla gende değişim gözlendiğini belirtiyor. Bu genlerin her biri protein yapımı için talimat içeren genler olduğundan, az uyku nedeniyle daha aktif hale gelerek daha fazla protein üretmeye, böylece vücudun kimyasını değiştirmeye başladıkları görülüyor.

Ayrıca, vücudun doğal saatinin düzeninin bozulduğu gibi, gün içindeki aktifliklerine bağlı şekilde doğal olarak büyüyüp küçülen bazı genlerde bu işlevin yetersiz uyku nedeniyle köreldiği gözleniyor.
10 6

Yetersiz uyku hafızayı da zayıflatıyor, kısa dönem hafızayı kullanmak güçleşiyor. Karar verme ve problem çözme gibi zihin süreçlerini de etkiliyor.

Uyku sırasında beyne yeni öğrenme ve hafıza rotaları işleniyor ve bu rotaların en iyi şekilde çalışması için, yeterli miktarda uyku gerekiyor.
10 7

Uykusuzluk doğal olarak gözlere de zararlı. Göz kuruluğuna neden oluyor ve buna bağlı olarak ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme meydana geliyor.

Bunların yanı sıra, gözaltı kapaklarında ödeme ve göz kapağı şişliklerine veya torbalanmaya yol açıyor.
10 8