2011’in Bobiler Tarihi


Dizüstü Edebiyat serisinin son kitabı internet aleminin en popüler sitelerinden biri olan Bobiler örg’e ait. Türk internet dünyasının en yaratıcı, en eğlenceli, en “saatlerce bakılan” sitesi Bobiler örg, 2011 yılının en absürd olaylarını Bobiler’in bakış açısıyla bu kitapta topladı, ortaya müthiş bir koleksiyon çıktı. Bobiler, "2011’in Bobiler Tarihi" kitabında, yıllar sonra tarihin önemli olaylarını hatırlamak ve hafızalarını tazelemek isteyeceklerin kafasını karıştırmayı amaç edinmekte. Yıl sonuna yaklaştığımız şu günlerde, bu sıradışı 2011 toplamasından daha iyi bulunamaz. Bobiler örg, on binlerce kullanıcının photoshop ile hazırladıkları görselleri paylaştıkları bir web sitesi. Nasıl tarih, yer altında yatıyor ve arkeolojik kazılarda çıkartılınca tarihe dönüşüyorsa, Bobiler de aynı şekilde, ama dijital ortamda, kendi tarihini yaratıyor, gömüyor, daha sonra çıkartıyor ve bu kitapta sergiliyor.”
11 7

Bir, İki, Üç Gökyüzü


Cemal Süreya Başarı Ödülü alan şair Yaprak Öz’ün yeni şiir kitabı “Bir, İki, Üç Gökyüzü”nde birbirinden güzel şiirler bir araya geliyor. Şiir okurunun “Fırtına Günlüğü” ve “Şiirli Müzik Kutusu” adlı şiir kitaplarından tanıdığı şair, “Bir, İki, Üç Gökyüzü” adlı yeni şiir kitabında aşkı, insanı ve yalnızlığı sorguluyor. Tabii ki her zamanki o büyülü sesi ve dizeleriyle…
11 8

90’lar Kitabı


Geniş yankı uyandıran “80’lerde Çocuk Olmak” kitabının devamı olarak hazırlanan, Kadir Aydemir’in editörlüğünü yaptığı “90’lar Kitabı” Yitik Ülke Yayınları’nca yayımlandı. “Çocuk mu, Genç mi?” alt başlığıyla çıkan kitapta 111 yazar yer alıyor. 90’lı yılların çocuklarına ve gençlerine seslenen kitap, türünün eşsiz bir örneği. Pek çok ünlü isimle birlikte günümüz internet fenomenlerinin, blog ve Twitter yazarlarının ve genç edebiyatçıların da ilginç yazılarıyla yer aldığı “90’lar Kitabı” Türkiye’nin ve dünyanın yakın tarihine doğru bir yolculuğa davet ediyor okurları. 90’lar sinemasını, yaşam kültürünü, siyasi olaylarını, giyim tarzını, ünlü müzisyenlerini, popüler mekânlarını, okul hayatını ve “90’lar” denince akla gelen yüzlerce detayı merak eden herkes “90’lar Kitabı”nda kendinden bir şeyler bulacak.
11 9

Kahveniz Nasıl Olsun?


"Kahvemden bir yudum aldıktan sonra yazmaya başladım. Habeşistan'dan başlayıp Yemen, Hicaz ve Mısır üzerinden istanbul'a ulaşan, oradan da bütün dünyayı kuşatacak kollara ayrılan uzun yolda zevkli bir yolculuktu bu. Doğrusu Yemen-lstanbul arasındaki menzillerde fazla oyalanmadım ve istanbul'dan ayrılan kollara da sapmadım. Çünkü benim asıl derdim, kahvenin istanbul macerasıydı. Zaten kitaba, istanbul'a kahve getiren ilk gemilerin Şeyhülislâm Ebussuud Efendi tarafından verilen bir fetva üzerine Tophane Limanı'nda batırılmasıyla başlanıyor, oradan geriye dönüşlerle kahvenin istanbul'a ulaşıncaya kadar yaşadığı macera kısaca anlatıldıktan sonra istanbul'da yeniden demir atılıyor." Beşir Ayvazoğlu.
Beşir Ayvazoğlu, kültür tarihine yönelttiği derinlikli bakışı, Kahveniz Nasıl Olsun?'la bir adım öteye götürüyor.
11 10