Güneş lekelerine karşı ne yapmalıyız?


Hamilelik döneminde hormonların da etkisiyle güneş yanığı ve güneş lekelerine çok sık rastlanır. Bu dönemde cilt kolayca bronzlaşmaya ve lekelenmeye eğilimlidir. Özellikle halk arasında 'hamilelik maskesi' olarak adlandırılan yüzdeki kahverengi lekelerin oluşumunda güneş ışınları etkili olur. Güneşe çıkmadan yarım saat önce uygun UVA ve UVB koruyucu içeren güneş kremi vücuda uygulanmalıdır.
12 6

Vücudun şişmesine karşı ne yapılmalıdır?


Hamileliğin son aylarında nadir de olsa, ellerde ve özellikle ayaklarda şişme görülmektedir. Hava sıcaklığındaki ve nem oranındaki artış vücutdaki şişmeyi artırmaktadır. Uzun süre ayakta kalmak, uzun süre oturmak ve uygun olmayan ayakkabılar giymek bu şişmeyi olumsuz etkiler. Hamilelik dönemi boyunca özellikle sıcak havalarda bacaklardaki kan dolaşımını sağlamak amacıyla ayakları yükseğe kaldırmak, ayaklara ve bacaklara masaj uygulamak, ayak banyosu yapmak tavsiye edilebilir. Bu uygulamalar bacak ve ayak bileklerindeki şişliklerin inmesine yardımcı olmaktadır.
12 7

Spor olarak ne önerilir?


Yaz dönemi boyunca, hamilelik döneminde yapılabilecek sporların en uygunu yürüyüştür, ikincisi ise yüzmektir. Yüzme, yine uygun olan saatlerde girildiği ve uzun süre kalınmadığı sürece, yaz sıcaklarında hem anne hem de bebek için en uygun spordur. Yüzme esnasında alınan oksijen miktarı arttığı için dolayısıyla bebeğe giden oksijen miktarında da artış söz konusu olur. Bir başka avantajı ise hamile kadınların kendilerini ağırlıksız hissetmesidir. Yüzme varis ve bacaklarda şişme riskini azaltırken bebeğin beslenmesine de yardımcı olur. Annenin kaslarını güçlendirir ve sırt ağrılarını önler, böylece hem sıcaklığın hem de hamileliğin getirdiği ekstra yükü daha kolay taşımasını sağlar. Denizde yüzmeden önce krem sürülmesi ve şapka takılması faydalı olmaktadır. Sıcaklarda yoğun egzersizler yapmak son derece sakıncalı olduğundan, hamileliği zorlayacak hareketlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca denize veya havuza girerken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de suyun temizliğinden emin olmaktır. Temiz olmayan sular genel olarak enfeksiyonlara neden olabilir.
12 8

İş yerinde sıcakla nasıl baş edilir?


İş yerinde sıcaklarla baş edebilmek için, el ve ayak bilekleri su ile nemlendirilebilir. Çalışırken ara ara dolaşıp kan dolaşımı sağlanmalıdır. Temiz hava almak ve sıvı tüketmek oldukça rahatlatır. Açık ayakkabılar, pamuklu ve dar olmayan giyecekler ile sıcağın sıkıntısı biraz daha hafifletilebilir. Sıcaklar ile birlikte özellikle son aylara yaklaşılmışsa baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, yorgunluk ve halsizlik de kendini gösterebilir. Bu durumda hemen yine sıvı alınmalı, ayakta kalınmamalı hatta uygun bir yere uzanmalı ve kan şekerinin düşmüş olabileceği düşünülerek bir şeyler atıştırılmalıdır.
12 9