YANLIŞ: Sekiz saatlik bir uyku ertesi güne hazır olmam için yeterli
DOĞRUSU: Uykunun dinlendirici olmasını belirleyen iki faktör, süresi ve kalitesidir. Dolayısıyla sadece uykunun süresinin yeterli olması, bu uykunun sizin için iyi ve yeterli olduğu anlamına gelmez. Nitekim bazı geceler 8 saat veya daha uzun uyumuş olsanız bile ertesi gün kalktığınızda kendinizi hala uykunuzu alamamış hissedersiniz. İşte bu tür gecelerde uykunun kalitesi bozuktur.
YANLIŞ: Kaliteli uyku deliksiz uykudur
DOĞRUSU: Biz aslında uykuya daldıktan sonra uykunun kalitesini ancak sabah uyandığımızda anlarız. Kaliteli uykudan kastımız her uyku döneminin yeterli süre ve oranda yaşandığı uykudur. Yani siz aslında gece çok fazla uyanmasanız da, uykuya çabuk dalsanız da, eğer tüm uyku evrelerini yaşamamışsanız uykunuz kaliteli değildir ve sizi güne hazırlamaz.
YANLIŞ: Gece iyi uyumak için gündüz çok yorulmalıyım
DOĞRUSU: Yatağa fiziksel olarak ne kadar yorgun girerseniz, uykuya dalmanız da o kadar zorlaşır. Çünkü sanılanın tam aksine geç saatte yapılan egzersiz programları ve ağır ev işleri uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle, yorucu fiziksel aktiviteleri öğleden önceki saatlerde veya uykudan en az 4-5 saat önce sonlandırmanızda yarar var.
YANLIŞ: Öğleden sonra içeceğim kahvenin ve çayın gece uykuya dalmama etkisiz olmaz
DOĞRUSU: Kahve, çay veya kafein içeren diğer içeceklerin uykunun başlamasını bozan etkisi var. Bu etki de 12 saate kadar uzayabiliyor. Yani öğleden sonra alacağınız kafein gece uykuya dalmayı zorlaştırabiliyor. Bu nedenle sabah istediğiniz kadar çay, kahve için, ama öğlen saatinden sonra bu tür içeceklerin tüketimini sınırlandırın. Burada önemli bir başka nokta da, kafeinin çok çeşitli gıdalarda bulunduğunu bilmeniz. Örneğin enerji içecekleri, bazı meşrubatlar, hatta bazı hazır gıdalar yoğun miktarda kafein içerebiliyor.