Endişe ve stres


Dünya genç nüfusunun yüzde 30, erişkin nüfusunun ise yüzde 23′ü tırnaklarını yiyor. Tırnaklar ısırıldıktan sonra yutulmasa da verdiği zarar kalıcı olabiliyor. Tırnakları yeme, sürekli tırnaklarla oynama, parmak emme stresli ve sıkılmış insanlara özgü davranışlardır. Başlangıçta tedavi edilebilir bu durum ilerledikçe kalıcı hale gelebilir. Bu durumda mutlaka terapi desteği alınmalıdır.


7 3

Tırnak yaraları


Tırnak yaralanmaları alerjik reaksiyonlar, iltihaplanma, cilt kanserleri, sedef hastalıkları ile ilgili olabilir. Son zamanlarda oluşan açıklanamayan tırnak yaralarınız varsa bir doktora başvurmalısınız.
7 4

Enfeksiyon


Tırnakların çevresinin ağrılı, kırmızı ve kaşıntılı olması enfeksiyon için büyük bir ipucudur. El ve ayak tırnakları vücudun diğer bölümlerinden daha çok mantar, bakteri ve viral siğillere yatkındır. Bağışıklığı zayıflatan sağlık sorunları varşığında enfeksiyonlar mutlaka büyük ve ciddi sorunları göstermez. Ancak yine de bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Tüm insanların yüzde 12′si tırnak mantarından muzdariptir. Bu sorunda tırnaklar mavi-yeşil bir renk alır ve bir süre sonra kırılmaya ufalanmaya başlar.

7 5

Tanısı konulamayan hastalıklar


Renk değişmeleri sıklıkla oje yüzünden olabileceği gibi beyazlaşmalar karaciğer, yarısı beyaz yarısı pembeleşmelerde böbrek sorunlarına işaret edebilir. Tümüyle pembeleşme kalp hastalığını belirtiyor olabilir. Yatağından ayrılan, kalın, sarı, yavaş uzayan tırnaklar akciğer sorunları demek olabilmektedir. Tırnaklar sağlıkla ilgili çok sey söylerler ancak tek başına bir teşhis aracı olarak kullanılmaktan çok genel sağlık için bir işaretçi kabul edilmeli ve değişmelerde doktor kontrolüne danışılmalıdır.
7 6