Farengolarengeal reflü
Reflü asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesidir. Mide asidinin ağıza kadar çıktığı zamanlarda ses telleri fizyolojik olarak zarar görüyor. Bu durum seste kısılmalara, çatlamalara ve öksürmeye neden oluyor. Çok sık gerçekleştiğinde ise ses kısıklığı uzun süreli olup cerrahi müdahale gerektiriyor.
7 4


Enfeksiyonlar
Virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlarda ses telleri kısa süreli kısıklık yaşıyor. Dinlenme, bol sıvı tüketme ve buhar tedavisi ile kısa sürede eski haline dönebiliyor. Fakat bakteriyel enfeksiyonlarda genizde sürekli yeşil sıvı akıntısı ses tellerine zarar veriyor ve hasta sesini kullanırken çok yoruluyor. Bu durum çoğu kronikleşmiş sinüs enfeksiyonlarında görülüyor.

7 5


Alerji
Alerjik kişilerin burun etlerinde hafif şişlik ve tıkanıklık, ses tellerinde ise hafif ödem olabiliyor. Alerjenlerin etkisinde olmadığı zamanlarda kişi rahatken, alerji durumunda hapşırma, burun ve damak kaşıntıları, geriye doğru geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı şikayetlerinin yanı sıra çabuk yorulan ve monoton bir sese sahip oluyorlar.
7 6
7 7