Sesin yanlış kullanılması
Uzun süre bağırarak ya da çok sesli olarak konuşulması ses tellerinde kanama, polip ya da kist oluşturuyor. Bu durumda da ses kısılıyor.
7 2


Sigara
Sigarada bulunan maddeler, ses tellerinin üzerindeki epitele (örtüye) zarar veriyor. Bu durum kadınlarda özellikle ses kalınlaşmasına neden oluyor. Zaman içinde örtü iyice zarar görüyor ve kanserin ilk evreleri başlıyor.
7 3


Farengolarengeal reflü
Reflü asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesidir. Mide asidinin ağıza kadar çıktığı zamanlarda ses telleri fizyolojik olarak zarar görüyor. Bu durum seste kısılmalara, çatlamalara ve öksürmeye neden oluyor. Çok sık gerçekleştiğinde ise ses kısıklığı uzun süreli olup cerrahi müdahale gerektiriyor.
7 4


Enfeksiyonlar
Virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlarda ses telleri kısa süreli kısıklık yaşıyor. Dinlenme, bol sıvı tüketme ve buhar tedavisi ile kısa sürede eski haline dönebiliyor. Fakat bakteriyel enfeksiyonlarda genizde sürekli yeşil sıvı akıntısı ses tellerine zarar veriyor ve hasta sesini kullanırken çok yoruluyor. Bu durum çoğu kronikleşmiş sinüs enfeksiyonlarında görülüyor.

7 5