YANLIŞ--> “İnsülin kullanımı bebeğime zarar verir”

· İnsülin kullanımı rahim duvarından geçemediği için bebeğe herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Bebeğe annedeki hiç bir hormon geçmez, insülin kullanımı tamamen annede kalır. Gebelikte bazen ilaç kullanımı da yapılıyor. Bu ilaçların da tamamen bebeğe geçmeyen türde olmasına dikkat ediyoruz. Zaten şeker düşürücü haplar bebeğe geçtiği anda sağlıklarını etkiler. Plasenta dediğimiz, anne rahmi ile bebek arasındaki kan alışverişini sağlayan bariyer vardır. Her maddenin geçişine izin verilmez, bu nedenle de herhangi bir zararı yoktur.
11 7

YANLIŞ--> “İnsülin iğne uçları değiştirilmeden bir kaç gün kullanılabilir”

· İğne uçları her kullanımda değiştirmek gerekir. Ancak bazı hastalarımız tutumlu olduğundan ötürü aynı uçları bir kaç gün boyunca kullanıyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu ince olan iğne uçları birinci batırmadan sonra yamulmaya başlarlar. Bir kaç kullanımdan sonra bu uçlar balık oltasına dönmeye başlarlar. Gözle görülmeyen yamulmanın oluşması sonrasında hasta hem insülin uygularken canı daha fazla acır hem de kanamaya ve enfeksiyon riskine yol açar. İnsülin protein yapısında bir madde olduğu için, iğne ucu orada takılı kalırsa ya da bakteriler yerleşirse, asıl kalemin içerisinde bakteriler geçerek ilacın kalitesini de bozabilir. Deride de oluşan bakteriler, enfeksiyona neden olarak, insülinin uygulanacağı alanı kısıtlar. Bu nedenle iğne uçları her kullanımdan sonra mutlaka değiştirilmeli.
11 8

YANLIŞ--> “Tip 2 diyabet hastaları ömür boyu insülin kullanır”

· Tip 1 diyabet olan hastalarımızda, eğer diyet gibi çeşitli faktörler ile şeker iyi seviyelerde ise sadece insülin kullanımında doz azaltılabilir. Tip 2 diyabet hastalarında ise hastanın gidişatına bağlı olarak insülin kullanımı azaltılabilir ve kimi zaman insülin kullanımı tamamen bırakılabilir.
11 9

Hastalar mutlaka öncelikle doktora gittikleri zaman eğitim alıp almadıklarına dikkat etsinler. Bu hastaların özellikle kan şekeri eğitimi, evde nasıl takip edeceklerini, bilmeleri gerekiyor.

· Yaşam tarzının tamamen değiştirecek diyabet hastalarının iyi bir diyetisyen bulmaları gerekir. Ancak diyetisyen ile sürekli birlikte olmak ya da sürekli beslenme listesi almak yerine onlardan yemek yapmayı öğrensinler. Kısa süreli çözümlerde diyetisyenlerden liste alınabilir. Uzun süreli çözümlerde ise diyetisyenden porsiyon nedir, bir porsiyonda neler olması gerekir, bir dilim nedir gibi temel bilgileri öğrenmesi gerekir.

·Kuru fasulye pilav ve hoşaf güzel bir öğün gibi gelse de bir şeker hastası için hiç sağlıklı olmayan bir mönüdür. Ama en çok biz bu hastaların kuru fasulye yemelerini öneriyoruz. O zaman hastalar kuru fasulye yerken yanına pilav ve hoşaf yerine salata ve yoğurt yiyerek dengeli ve sağlıklı bir mönü haline getirmiş olurlar.

11 10