YANLIŞ---> “Mutlaka diyabetliler vitamin takviyesi kullanmalıdır”

· Vitamin takviyeleri doktora bırakılmalı, doktorun yaptığı ölçümler sonucunda kullanılmalı. Vitaminleri faydalı gibi görmemek gerekir, vitaminler gereklidir. Gerekli ile faydalıyı hastanın ayırması gerekiyor.

Gereklilik arabaya benzin koymak gibidir, benzin koymazsanız araba gitmez. Vitaminde öyledir, vücudunuzda olması gerekir ancak fazlasının da faydası yoktur aksine zararı vardır.
11 4

YANLIŞ--> “Şeker hastası hamile kalamaz”

· Diyabet olanlar hamile kalamaz gibi bir düşünce doğru değildir. Her sağlıklı kadın gibi diyabetli kadınlarda rahatlıkla hamile kalabilir. Ancak anne olmak isteyen diyabetli kadınların, hamile kalmadan önce doktor kontrolünden geçmesi gerekir, kan şekeri iyi gittiğini bilmesi gerekir.

Düzenli bir diyete ve gebelik için uygun bir ilaç tedavisine geçmesi gerekir. Çünkü bazı ilaçlar gebelik esnasında kullanılmaz.
11 5

YANLIŞ--> “Çocuğumda mutlaka diyabet olur”

· Tip 1 diyabette böyle bir risk yoktur, çünkü kalıtsal olan bir hastalık değildir. Genellikle gençlerde olan bir hastalıktır. Tip 1 diyabet, insülin ile ilişkili olduğunda kişi insülin tedavisi görür. Bu hastalığın çocuğa geçme gibi bir durumu yoktur. Ancak hastada Tip 2 diyabet varsa, yenidoğanda diyabet görülmese de ilerleyen dönemlerde bu tarz bir risk vardır.
11 6

YANLIŞ--> “İnsülin kullanımı bebeğime zarar verir”

· İnsülin kullanımı rahim duvarından geçemediği için bebeğe herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Bebeğe annedeki hiç bir hormon geçmez, insülin kullanımı tamamen annede kalır. Gebelikte bazen ilaç kullanımı da yapılıyor. Bu ilaçların da tamamen bebeğe geçmeyen türde olmasına dikkat ediyoruz. Zaten şeker düşürücü haplar bebeğe geçtiği anda sağlıklarını etkiler. Plasenta dediğimiz, anne rahmi ile bebek arasındaki kan alışverişini sağlayan bariyer vardır. Her maddenin geçişine izin verilmez, bu nedenle de herhangi bir zararı yoktur.
11 7