Kural 2: Haplardan ve takviye ürünlerden uzak durun

Takviye ürünlerin taze yiyeceklerle hiç alakası yoktur. Iowa’da Women’s Health’in yaptığı 34.492 kadının katıldığı çok geniş çaplı bir araştırmada fındık gibi, E Vitamini bakımından çok zengin olan yiyecekler kadınların kalp krizi riskini bir hayli düşürmüş. Diğer taraftan destekleyicileri tercih edenlerde hiçbir belirtiyle karşılaşılmadığı görüldü.

“Doğal besinler birbiriyle karışık bağlantıda olan binlerce bileşim içerir. Eğer bunlardan bir tanesi çıkarılırsa, bunun kendi başına nasıl çalışacağına dair hiçbir tahmin yoktur” diyor Harvard School of Public Health salgın hastalıklar ve beslenme öğretim üyesi Doktor Frank Hu.
14 3

Kural 3: Yiyeceğin en doğal halini seçin

Koruyucu, kimyasal ve renklendirici madde içeren işlenmiş yiyecekler kesinlikle besleyici değildir. Her işlenmiş yiyecek yediğinde yaşlanmanın etkisini önleyebilecek başka bir yiyeceğin önünü kesmiş olursun.

En klasik örnek beyaz ekmek ve buğday ekmeği karşılaştırmasıdır. Buğday ekmeğinin kalp hastalıklarıyla savaştığı kanıtlanmıştır. “İşlenme sırasında içeriğindeki birçok madde çıkarılır ve çok azı tekrar geri konur” diyor Pennsylvania University of Medicine beslenme eğitimi direktörü Doktor Lisa Hark.

Bedenin sağlık yiyecekleri işlenmiş yiyeceklerden daha yavaş sindirir. Böylece kan şekeri ve insülin iniş çıkışları yaşamazsın. “Uzun vadede bu diyabeti engeller” diyor Doktor Hu.
14 4

Kural 4: Yağ seçimine dikkat!

Yağ, yalnızca üç harfli bir kelime değildir. “Doymamış yağlar (sebze yağları, fındık, avokado ve balıktaki gibi) insüline karşı hassaslık geliştirir ve kandaki lipitleri azaltır” diyor Doktor Hu.
Bunun anlamı da kalp hastalıkları, diyabet ve felç riskinin aşağı çekilmesidir. The Harvard School Public Health and University of Athens Medical School’un bulgularına göre, bu tarz diyet kalp rahatsızlıklarından ve kanserden ölüm riskini yüzde 25 oranında düşürür. Colombia University Medical Center çalışmasında Alzheimer hastalığını da yüzde 40 oranında düşürdüğü rapor edilmiştir.
14 5

Kural 5: Bir kadeh kırmızı şarap

Harvard ve Atina çalışmalarının başka bir açıklaması da kırmızı şarabın yararları üzerine. Günde bir bardak şarabın; kalp krizini, diyabeti ve diğer hayatı tehdit eden hastalıkları azalttığı belirtilmiş. İltihaplanmış atardamar gerçeği konusunda alkol önem kazanıyor. Kırmızı şarabın içeriğinde bulunan (pinot noir başta olmak üzere) flavonoid (P vitaminine benzeyen ve kanamaya karşı kullanılabilen maddelerden biri) adındaki antioksidan, serbest radikallere karşı iyi bir savaşçıdır.
14 6