Horlama

Şikago’daki Rush Üniversitesi, Uyku Bozuklukları Araştırma Merkezi Direktörü Doktor James Wyatt uykunun insan vücudu için büyük bir gereksinim olduğunu vurguluyor. Fakat yanında tuhaf sesler çıkaran biriyle uyumanın can sıkıcı olduğunu ve sabah kalktığında bu durumla birlikte gelen sinir bozukluğu, denge bozukluğu ve hatta direksiyon başında uyuyakalma gibi sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre horlayan birnin yanında uyuyan kişi gece normale oranla 47 dakika daha az uyuduğu tespit edildi.

Horlama boğaz ve ağzın arasındaki kanala hava sıkışmadır. Sıkışan hava o bölgedeki yumuşak dokuya etki eder ve doku titreyerek gürültülü bir ses çıkarır. Bu olayı engellemek için uyku öncesi alkol alınmamalıdır. Çünkü alkol bu bölgedeki kasları yumuşatır ve titreşime rant sağlar. Ya da horlayan kişi yan yatarak diliyle hava kanalını tıkamaz ve böylece horlama kesilir.
9 3

Kilo artışı

The New England Journal of Medicine’da yayımlanmış bir çalışmaya göre, kilolu bir eş ile yaşamak sizin kilo alma riskinizi yüzde 37 oranında arttırıyor. Bu durum kilolu bir ev arkadaşıyla yaşamada yüzde 57'ye çıkıyor. Yani ev içindeki kişilerinde sizin kilo çemberinizde büyük etkisi var.

San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden Doktor James Fowler ise, kişilerin kilo alma eğilimini sosyal çevresinin çok fazla etkilediğini belirtiyor. Fakat güçlü bir bağ varsa aranızda bu durum sizin lehinize çevrilebilir. Örneğin tamamı tanımadığınız insanlardan oluşan bir spor salonu yerine dostunuzla birlikte gittiğiniz spor salonu daha sizi daha çabuk olumlu yönde etkiler. Ya da birlikte verdiğiniz bir söz ile sağlıklı beslenme ve doğal tariflerle kilo verim işleminizi başarıya götüreceksiniz.
9 4

Depresyon

Depression Is Contagious kitabının yazarı Psikolog Michael Yapko, depresyona girmiş bir kişiyle ilişkiniz varsa, sizin de depresyona girme olasılığınızın yüzde 25 oranında arttığını belirtiyor. Özellikle kadınlar erkeklere göre daha fazla sorumluluk duygusu hissettiği için erkeğinin depresyona girmesi onu çok farklı bir boyutta düşünmeye iter. Örneğin; onun depresyonda olma sebebinin kendisi olduğunu ve onu mutlu edemediğini düşünür. Bu durum strese, baş ağrısına ve sinir bozukluklarına yol açabilir. Hatta depresyona giren eşinizin kötü alışkanlıklar edinmesi, öfkeli ve asabi olması, hatta ihaneti sizi çok zarar verebilir.

Bu depresyona engel olmak için gerekli sosyal aktivitelerinizin olduğundan emin olmalı, yoga kurslarına ya da arkadaşlarınızla daha sık toplantılara katılmaya özen göstermelisiniz.
9 5

Fazla alkol tüketimi

Annals of Internal Medicine’da yayımlanmış bir çalışmaya göre, içki kontrolünü kaybetmiş bir arkadaş sizi yüzde 70 oranında fazla içki içmeye itiyor. Bu konu sizi hem ruhsal, hem de sağlıksal açıdan olumsuz yönde etkiliyor. Böylece karaciğer ve beyine büyük zarar veriyorsunuz.

Fakat çok sevdiğiniz ve çok fazla içen bir arkadaş ortamınızla buluşacaksanız randevuya olabildiğince geç gidin Arizona State Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü William Corbin, bir saat gecikmenin bir kokteyle eşit olduğunu vurguluyor. Ayrıca gitmeden önce kendinizi şartlandırmalı, ne kadar içeceğinizi bilmelisiniz. Orada bir içki, bir su kuralına uymalısınız. Bu durum sizde şişkinlik yaratacak ve daha az içeceksiniz. 'Hayır, yine de kendimi frenleyemem' diyorsanız finansal yönden kendinizi kısıtlayarak az parayla gitmelisiniz.
9 6