Öncelikle probiyotik yiyecekler neler?

Probiyotik besinler doğal yollarla probiyotik olan ve daha sonra probiyotik özellik kazanan gıdalar olarak 2'ye ayrılır.

1. grup gıdalar, yani doğal probiyotikler; kefir, kımız gibi fermenteli süt ürünleri, turşu ve salamura yiyeceklerdir.

2. grup probiyotik gıdalar ise ürünlerin içerisine probiyotik bakterilerin ve mayaların eklenmesiyle elde ediliyor. Bu besinler bebek mamaları, hazır yoğurtlar, süt ürünleri, meyve suları ve katkılı gıdalardır.
10 2

Probiyotik tüketimi bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Chicago Üniversitesi Medikal Merkezi'nden Dr. Stefano Guandalini, "Hijyen seviyesi yüksek toplumlarda doğuştan gelen bağışıklık (otoimmun) sorunlarında ve alerjik hastalıklarda büyük bir düşüş belirledik."diyor.

Bunun sebeplerinden birnin bağışıklık sisteminin zorlu bir bakteriyle mücadele etmemiş olması olabilir. Probiyotik formunda vücuda tanıtılan faydalı bakteriler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.
10 3

Bağırsaklarınız sizin ikinci beyninizdir. Bunun nedeni ise bağırsaklarınızdaki geniş nöron ağının size nasıl hissettiğinizi söylemesidir.

Prof. Emeran Mayer, duygularımızın büyük bölümünün bağırsaklarımızdaki sinirlerden etkilendiğini söylüyor.

Ayrıca vücudunuzdaki serotonin hormonunun %95'i bağırsaklarınızda bulunuyor. Bu nedenle sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunuzda keyfiniz de yerinde oluyor.
10 4

Moleculer Systems Biology'de yayınlanan bir araştırmaya göre prebiyotikler metabolizma üzerinde ciddi boyutlarda etkili oluyor.

Başka bir araştırma ise 4 aylık iki farklı periyotta gerçekleşiyor. Araştırmacılar ikiz fare ve insanlara 4 ay boyunca prebiyotik yoğurt yediriyor ve bağırsak hareketlerini inceliyorlar.

Araştırmacılar bağırsakların prebiyotik yoğurt öncesi, yoğurt yenirken ve yendikten sonraki hareketlerini ve değişiklikleri inceliyor.

İdrar analizlerinde farelerin metabolizmalarında enzimlerin etkili rol oynadığı görülüyor.

10 5