Ayrıca bu olumlu kıyaslamaların, çiftin her geçen gün birbirine daha çok değer vermesine yardımcı olduğunu, birbirlerinin olumlu yönleriyle gurur duyarken diğer seçenekleri görmezden gelmelerini sağladığını, minnet hissedilmesini zemin hazırladığını belirtiyor.

Olumlu kıyaslamalarla çiftler her geçen gün birbirlerine bağlanıyor, birbirlerinin olumsuz yönlerini hafife alabiliyor. Çiftler birbirlerini kaybetmeyi bir felaket gibi algılıyor ve zor zamanları kolayca atlatabiliyor.
11 4

Birçok kişinin farkında bile olmadan, kendine veya partnerine itiraf etmeden olumsuz kıyaslamalar yaptığını ve bunun olağan ve doğal bir durum olduğunu söyleyen Keçe;

"Ancak çift birbirine sırt çevirdiğinde, sağlıklı iletişim kuramadığında ve birbirlerinin duygularını yok saydığında, olumlu kıyaslamaların aksine, 'Ayşe, eşimden çok daha güzel ve mutlu bir kadın. Keşke onunla evli olsaydım, işte o zaman kendimi daha başarılı hissedebilirdim. Eşim beni takdir etmiyor, Ayşe ise ediyor' gibi olumsuz kıyaslamaların 13 laneti olduğunu belirtiyor.
11 5

Olumsuz kıyaslamalar, (1) ilişkiye çok zarar verebiliyor ve ilişkiyi zehirleyebiliyor, ilişkinin başını belaya sokabiliyor ve bağlılıkları zayıflatabiliyor, (2) kusurlara odaklanmaya yol açabiliyor, (3) değersizlik duygusuna yol açabiliyor ve kaygıyı arttırıyor, (4) sır saklamaya bahane oluyor (5) çatışmaları, umutsuzluğu ve mutsuzluğu perçinliyor, (6) diğer seçeneklerin daha fazla hayal edilmesine sebep oluyor, (7) yapılan kavgaların şiddetini arttırıyor, (8) çiftin keşke’lere odaklanılmasına yol açıyor, (9) çiftin, kendini aldığı üründen pişman olan 'kandırılmış bir müşteri' gibi hissetmesine neden olabiliyor, (10) çiftin kendilerini birbirlerine adamalarına engel olabiliyor,(11) çiftin daha bencilce davranmasına neden olabiliyor, (12) çiftin koşullu sevgi ile ilişkiyi şartlara bağlamasına yardımcı oluyor.
11 6

Sonuçta (13) partneri, gerçek ya da hayali başka biriyle olumsuz kıyaslama aldatmaya zemin hazırlıyor. Kıyaslama durumunda kişi anlaşılmadığı duygusuna kapılıyor ve kendisini yalnız hissediyor. Anlaşılmama duygusu o andaki ruh haline bağlı olarak kızgınlığa, öfkeye ve küskünlüğe yol açabiliyor. Kıyaslanma sonucunda rekabet duygusunun aşırı hale gelmesi, kişinin gücünün üstünde gayret göstermesine ve zamanla öğrenilmiş çaresizliğe sebep olabiliyor.
11 7