Olumsuz düşüncelerimizin temelinde genellikle içimizde gelişip büyüyerek hayatımızı kontrol altına alan bu korkularımızın yattığını söyleyen Gülnur Ünal, “Yaşamımızda neyle ilgili sorun yaşıyorsak mutlaka ona dair geçmiş ya da gelecek korkularımız var” diyerek konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Güzel bir hayat istiyorsak, atmamız gereken ilk adım korkularımızla yüzleşmek… Aksi takdirde korkularımız olumsuz düşünceleri yaratır ve güçlendirir. Ancak korkularımızı yok etmeye çalışmak yerine dönüştürmek için çaba göstermeliyiz. İnsanların kendilerini güvende hissettikleri konforlu ortamlarının değişmesinden korku duyarak buna karşı direnç gösterir. Ancak ilerlemek ve gelişmek için değişimi kabullenme cesaretini göstermek gerekiyor. Her yenilik içinde bilinmezlik taşıdığı için korku yaratır ama bu duygunun kararlarınızı engellemesine izin vermeden onunla birlikte hareket etme becerisini göstermelisiniz.”
9 5

Korkunun şimdiki zamanda var olmadığını, kaynağının geçmiş deneyimler ya da gelecek kaygısı olduğunu ifade eden Gülnur Ünal, “Korkunuzu dönüştürmek için geçmişin gölgesinden ve geleceğin kaygısından kurtulup ‘anda’ kalmayı başarmalısınız. Ve en önemlisi de sevgiyi hissetmelisiniz. İçinizde var olan sevgiyi açığa çıkartarak benliğinizle uyum içinde olduğunuz zaman kendi yarattığınız korkuların da farkın varacak ve dönüşmesine izin vereceksiniz” diyor.
9 6

“Korkularımızla dönüşü olmayan sözleşmeler imzalamıyoruz. Korkunuzla yüzleşip, dönüştürmek için adım attığınızda sözcüklerin büyüsünden de yararlanın” diyen Gülnur Ünal her gün tekrarlamanın faydalı olacağı olumlama cümlelerini şöyle sıralıyor:

Gelecek korkusu: “Yaşamın akışına güveniyorum.”

Başarısızlık korkusu: “İstediğim her şeyi başarabilecek güçte olduğumu biliyorum.”

Değersizlik korkusu: “Ben çok değerliyim.”

Kaybetme korkusu: “Ben sahip olduklarımı özgürce seviyorum.”
9 7

Yetersizlik korkusu: “Ben yeterliyim kendi iç gücüme inanıyorum.”

Parasızlık korkusu: “Bolluk, bereket içindeyim.”

Hastalık korkusu: “Ben sağlıklı yaşamayı seçiyorum ve bedenime değer veriyorum.”

Sevilmeme korkusu: “Kendimi çok seviyorum.”
9 8