Yaşam kalitesini arttırmak için düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme kadar uykunun da önemli olduğunun altını çizen Kümeli, “Günümüz insanında görülen uyku açlığı sorunu, aynı zamanda fazla kiloların başlıca sorumlularından. Daha az uyumayla daha çok yeme arasındaki bağlantıya işaret eden Harvardlı uzmanlar, uykusuzluğun bazı hormonların salınımını artırdığını ve bunun yemek yeme ihtiyacına neden olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.
15 6

Günümüzde pek çok insanın yorgunluktan şikâyet ettiğine değinen Kümeli, yorgunluğa neden olan etmenleri şöyle sıraladı; “Yeterince dinlenmemek, fazla çalışmak, yeterli uyku uyumamak, uyku apnesi, yetersiz beslenme, kansızlık, depresyon, hipotiroidizm, aşırı kafein yüklemesi. Bunun da ötesinde uzun süre devam eden ve nedeni açıklanamayan yorgunluk önemli hastalıkların habercisi olabilir.”
15 7

Her öğünde en az bir ve daha fazla meyve veya sebze yemeye özen gösterin.Mutfakta görebileceğiniz yerlere doğranmış çiğ sebzeler ve meyveler koyun. Humus, yer fıstığı ezmesi ve yoğurt gibi sağlıklı dip sosları elinizin altında tutun. Salata, pizza, sandviç, çorba ve omletlerinize ekstra sebze ekleyin. Balkabağı gibi, haşlanarak püre haline getirilebilen sebzeleri çorbaları koyulaştırmak ve besleyicilik kazandırmak için kullanabilirsiniz.
15 8

Fast food ataklarını önlemeye çalışın. Evden işe gidene veya gelene kadar sizi oyalayabilecek kuruyemiş ve meyveleri yanınızdan ayırmayın. Eğer karşı koyamıyorsanız, ızgara tavuk gibi düşük kalorili seçeneklerden yararlanın. Yanında kızarmış patates yerine meyve veya salata gibi sebze seçeneklerini isteyin. Siparişinizi küçük veya orta boy verin, içecek olarak da ayran veya su tercih edin.
15 9