Soğanı kesmeye başladığımızda onu oluşturan hücreleri parçalıyoruz. Sogan hücreleri, enzim içeren allinaz ve sülfid bileşiklerinden oluşan aminoasit içeren iki farklı bölümden oluşur.

Hücrelerin parçalanmasıyla ortaya çıkan ve bizim soğan kokusu adına verdiğimiz şey ise bu iki soğan gücresinin tepkimesinden ortaya çıkan sülfenik asittir.

Bu gaz gözümüze temas ettiğinde göz tahriş olur. Göz yaşları da yabancı maddeyle temas eden, tahriş olan gözü yenilemek ve temizlemek için salgılanır.

Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için, soğanı doğramadan önce buzlukta soğutabilirsiniz.
12 3

Üşüdüğümüz ya da korktuğumuz zaman tüylerimizin neden diken diken olduğunu biliyor musunuz?

Vücut tüylerimizin temelindeki minik kaslar birbirlerine etki ediyor ve uyarılan kaslar deri üzerinde kabarık bir şekil alıyor.

Çağlar önce insanların hala doğal kürkleri varken, tüylerin diken diken olmasının bir nedeni vardı. O çağlarda tüylerinizi kabartarak tüylerin arasındaki havayı sıkıştırarak izolasyon özelliği sağlayan bir hava katmanı yaratabilirdiniz.

Evrim insanların kürkünü üzerlerinden çıkardığından beri tüylerin ürpermesi pek dikkat çekici birşey değil, yalnızca üşümenin ya da korkunun bir göstergesi.
12 4

Çok yaygın görülen göz seğirmesi hakkında pek fazla bilinen bir şey yok.

Alt göz kapağından çok üst kısımda görülen göz seğirmesinin sinirlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Göz yorgunluğu, yetersiz beslenme, stres ve aşırı alkol tüketimi uzmanlara göre göz seğirmesinin başlıca nedenleri.

Göz seğirmesi genellikle kendi kendine geçen ve neredeyse iyi huylu ufak bir rahatsızlık.

Eğer gözünüzdeki seğirmeler son dönemlerde arttıysa aşırı kahve tüketiminize bir son verin ve güzel, dinlendirici bir uyku çekin.
12 5

Vücut ısımız beynimizin hipotalamus adı verilen organı tarafından yönetilir. Hipotalamus, vücuda sıcak havalarda ısı düşürmesi ve soğuk havalarda da ısısını koruması sinyalini verir. Bu süreçte demir mineralinin rolü oldukça fazla. Anemi yani kansızlık şikayeti bulunan kişiler, genellikle üşüdüklerini hissederler ve bunun nedeni demir eksikliğidir.

Alınan ilaçlara ve tansıyona bağlı olarak görülen kan dolaşımı sorunları kollar ve bacaklar gibi uzuvları vücut ısısından yoksun bırakıyor.

Ayrıca sorunlu tiroit bezleri metabolizmayı yavaşlatarak vücudun yeterli ısıyı üretmesine engel olabilir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre ısıya karşı olan duyarlılık genetik kaynaklı olabiliyor.Eğer siz de fazla üşümekten şikayetçiyseniz, demir yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeleri tüketebilir ve doktorunuza danışabilirsiniz.
12 6