Ne yoğunlukta?


Egzersizin yoğunluğunun belirlenmesi için, birkaç basit yöntem kullanılır. Bu yöntemlerin en önemlisi bireyin egzersiz sırasında nabzına bakmasıdır. Kişiye özel belirlenen nabız aralığı, egzersiz yoğunluğunun kontrolünü sağlar.

Nabza bakmayı bilmiyorsanız doktorunuzdan bu konuda yardım isteyin, size öğretecektir. Örneğin 45 yaşında istirahat, yani normal bir zamanda ölçülen nabzı 80 dakika olan ve spora yeni başlayan bir kadının nabız aralığı 120-140 dakikadır.
7 3

Ne zaman?


Ne yazık ki halk arasında ‘egzersiz aç karnına yapılır’ gibi yanlış bir inanış var. Egzersiz yemekten 1.5-3 saat sonra uygulanmalıdır.

Aç karnına yapılan uygulamalar kan şekerinin istenilen düzeylerin altına inmesine neden olabilir. Yemek üzerine yapılan uygulamalar ise kalp üzerinde sıkıştırıcı ve istenmeyen yan etkiler gösterir.
7 4

Ne tip egzersiz?


Kalp-akciğer sağlığını ve de kondisyonu artırmaya yönelik sporların başında; yürüyüş, koşu, kürek çekme, bisiklete binme, yüzme gibi büyük kas gruplarının kullanıldığı hareketler gelir.
7 5

Ne kadar süre boyunca?


Egzersizler ortalama 60 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılmalıdır. Daha uzun süre çalışmak kaslarda istenmeyen ağrılara neden olabilir. Spora başlayacak kişinin sağlık durumuna göre günde 20-30 dakika ile başlanması ve haftada yüzde 10 artışla ilerlenmesi idealdir. ‘Egzersiz bölünmez, faydalı olabilmesi için en az 30-40 dakika yapmak lazım’ diye yanlış bir inanış var.

Egzersiz süresi bölünebilir. 60 dakikayı iki veya üçe bölebiliriz. Hatta kişinin durumuna göre 5-10 dakikalık aktiviteler bile önerdiğimiz oluyor.
7 6