Aile içinde ortak karar alınması


Evcil bir hayvan alınırken tüm aile fertlerinin oluşabilecek tüm sorunlar ve çözümleri düşünmeleri gerekir. Çocuğun köpek istemesiyle hemen bir köpek alınmamalı. Evcil hayvanların bir bebek gibi bakılacağını aklınızdan çıkarmamalısınız ve ona gerçekten bakabilecekseniz evinize almalısınız. Bunun için ortak bir düşüncede sabit kalarak bir evcil hayvan sahibi olmalısınız.
11 5

Uygun hayvan seçimi


Bir hayvanla birlikte yaşama fikri size ve çocuğunuza keyif verebilir. Fakat evinizi ve yaşam biçiminizi düşünmelisiniz. Ona bakarken zorlanmamalısınız. Ayrıca evinizde yaşayan insanların alerjik durumlarına göre de evcil hayvan seçilmelidir. Ev içinde yaşayanların hastalıkları ve rahatsızlıkları saptanmalı ve buna uygun seçim yapılmalıdır. Bunların dışında bir de ekonomik durumunuzu göz önünde bulundurmalısınız. Gerekli tedavileri, mamaları ve bunun dışındaki giderleri için bu kategori çok önemlidir.
11 6

Çocuklu ailelerin dikkat etmesi gerekenler;


- 3-4 yaşın altındaki çocuklar henüz saldırganlık dürtüleri ve öfke kontrolünü beceremediklerinden evcil hayvanlarla birlikteyken sürekli gözlemlenmelidir.

- 10 yaşın altındaki çocuklar kedi ya da köpek gibi büyük bir hayvanın bakımını tamamen kendi başlarına yapamazlar.

- Çocuklar evcil bir hayvana bakabilecek yaşta olsalar bile ebeveynler gözetim sağlamaya devam etmelidirler.
11 7


- Çocuklar evcil hayvanın bakımıyla ilgili ihmalkar davrandığında ebeveynler sorumluluğu üstlenmelidir. Bu evcil hayvan için atlanmaması gereken bir durumdur. Ancak bu durum çocukla konuşulmalı, gerekirse tekrar sorumluluk verilmelidir.

- Çocuklara evcil hayvanlarının tıpkı insanlar gibi yeme, içme ve gezme ihtiyaçları olduğu yumuşak bir tavırla hatırlatılmalıdır.

- Eğer çocuğunuz evcil hayvanının ihmal etmeye devam ediyorsa hayvan için yeni bir ev bulunması da gerekebilir.

- Ebeveynler örnek teşkil etmek durumundadırlar. Evcil hayvan sahibi olunması konusunda da çocuklar en iyi ebeveynlerinin davranışlarını gözlemleyerek öğreneceklerdir.
11 8