Piramitlerin olduğu bölgedeki Sfenks’in burnunu kimin kırdığı asla tam olarak çözülemedi. Burunsuz Sfenks’e 1737 yılında yapılan çizimlerde de rastlanıyor. Sfenkse zarar verdiğini kesin olarak bildiğimiz tek kişi Müslüman bir din adamı olan Sa’im al Dahr isimli kişi. O da 1378 yılında vandalizm gerekçesiyle linç edilmiş.
12 8
Antik Mısır döneminde Firavunlar’ın sivrisinekten korunma yöntemi de oldukça şaşırtıcı. Firavun sivrisineklerden korunmak için yanında köleler gezdiriyor. Ancak nasıl korunduğunu ise kölelerin üzerine sürülen bal açıklıyor. Firavun sivrisinekleri kendinden böylece uzaklaştırıyormuş.
12 9
Aşırı sıcaklar nedeniyle eski Mısır’da çocuklara kıyafet giydirilmezdi. Bu uygulama ergenlik dönemine kadar sürerdi. Mısırlı erkekler de sıcak nedeniyle etek giyerdi.
12 10
Bir ceset mumyalandığında beyni, burun deliklerinin birinden girilerek çıkarılırdı. Ayrıca bağırsakları da çıkarılır ve kanopi adı verilen kavanozlara konulurdu. O zamanlar Mısırlılar ruhun kalpte olduğuna inandıkları için, mumyalama sırasında vücuttan çıkarılmayan tek organ kalpti.
12 11