Case Western Reserve Üniversitesi'nden Prof. Boyatzis, "Geçmişe bakarsak, iş hayatında kadınların kendilerini daha az yetkin, erkeklerin de daha yetkin değerlendirme eğilimi olduğu bilinmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, gerçek hiç de böyle değil. Eğer erkekler duygusal ve sosyal yetkinliklerini kullanmada daha fazla kadınlar gibi hareket etseler, iş hayatında belirgin olarak daha etkili olacaklar." diyor. Korn Ferry Executive Search Genel Müdürü Nilgün Langenberg ve Korn Ferry Hay Group Genel Müdürü Gökhan Toğrul, araştırma sonuçlarını açıklarken, dünyadaki gerçeklerin Türkiye'de de gözlemlendiğini vurguluyorlar.
7 3
Yapılan araştırmanın en önemli bulgularını şöyle özetliyorlar: Kadınlar ve erkekler arasındaki en büyük fark duygusal öz farkındalık yetkinliğinde. Kadınlar bu yetkinliği erkeklere göre yüzde 86 oranında daha fazla kullanıyorlar. (Kadınlar bu yetkinliği yüzde 18,4 oranında tutarlı bir şekilde, erkekler yüzde 9,9 oranında tutarlı bir şekilde kullanıyorlar.) Kadınlar erkeklere göre yüzde 45 oranında daha fazla tutarlı olarak empati gösteriyorlar. Yine pozitif bakış açısı yetkinliğini kadınlarda daha fazla görüyoruz, fark yüzde 9.
7 4
Kadınların erkeklere göre nispeten daha üstün oldukları diğer yetkinlikler koçluk ve mentörlük, ilham veren liderlik, çatışma yönetimi, organizasyonel farkındalık, uyum, ekip çalışması ve başarı yönelimi. Duygusal kendini kontrol ise kadın ve erkeklerin eşit oranda performans gösterdikleri yetkinlik olarak karşımıza çıkıyor.
7 5
Rutgers Üniversitesi'nin Organizasyonlarda Duygusal Zeka Merkezi'nden Daniel Goleman'a göre, "Yüksek duygusal zeka ve iyi iş performansı arasındaki korelasyonu dikkate aldığımızda, cinsiyet eşitliğinin gereği bir kez daha anlaşılıyor. Organizasyonlar, bu yetkinliklerde başarılı kadınları tespit edip önlerini açmalı." Korn Ferry Executive Search Genel Müdürü Nilgün Langenberg organizasyonlarda kadınları desteklemenin önemini vurguluyor: "Duygusal zeka yetkinliklerinde etkin kadınlar, iş başarılarını sağlayıp üst düzey pozisyonlara geldikçe, hem kadınlar hem de erkekler için rol model olacaklar. Bu yetkinlikler kurumsal kültürün bir parçası olduğu zaman da, hem tek tek çalışanların hem de topyekün organizasyonun performansı yükselecek."
7 6