Daha sonra göğüs hareketi ile burundan yavaşça nefes alıp, ağızdan verin. Bu hareketi dakikada 6-9 defa ritimli olacak şekilde tekrarlayın. Her solum hareketi için 7-10 saniye harcayın. Bu ritme alıştıktan sonra hareketlerinizle paralel bir şekilde avuç içi ile karın alt kısımlarına masaj yapın. Nefes alırken ellerinizi karnınızın üst kısımlarına kaydırırken, nefes verme esnasında kasıklarınıza doğru masaj yapın.'Ağrı bitti” komutu ile içinizdeki nefesi verip, normal nefese geçin. Ağrının başlaması ve bitmesi arasında geçen süre 30-40 sn olacaktır.
13 6

Kuvvetli sancı dönemi


Bu evrede ağrılar hem daha sık, hem de çok daha şiddetlidir.

Yine aynı şekilde eşinizin 'ağrı başlıyor' komutu ile nefes alışverişinize başlayın. Ağrınızın şiddeti arttıkça bu ritm yetersiz kalacaktır. Eşinizin 'ağrı şiddetlendi' komutu ile hızlı solumuna (köpek soluması) geçeceksiniz. Bu solunumda yüzeysel ve sık sık nefes alıp vermelisiniz. Fakat nefes daha çok boğaz seviyesinde olmalu ve göğsünüz çok az hareket etmelidir. 20-30 saniye sonra 'ağrı hafifledi' komutu ile tekrar yavaş ritme geçmelisiniz. Son olarak 'ağrı bitti' komutu ile normal solunuma geçin. Köpek solumasını öğrenmek için sonradan ayrı olarak çalışabilirsiniz ve bunlara karın masajını eklemelisiniz.
13 7

Doğum eyleminin sonuna doğru


Bebeğin başının kalın bağırsak üzerine baskı ıkınma hissini uyandırır. Ancak rahim ağzı tam açıklığa ulaşmamışsa ıkınmamanız gerekir.

'Ağrı başlıyor' komutu ile nefes temizleme hareketini yapın. Şimdi sık ve yüzeysel yani köpek solumasına başlayın. Her 4-6 yüzeysel solunumu takipçinizdeki havayı, kuvvetle geri boşaltın. Aynı hareketleri yineleyin. 'Ağrı bitti' komutu ile normal solunuma geçin.

13 8


Bu hareketi doğum sırasında bebeğin başı çıkarkende yapmanız gerekecek. Bebek başının çıkması esnasında genital bölgenizde yırtık olmaması için sizden ıkınmamanız istenecek. Bu nedenle siz de bu hareketleri yapacaksınız.
13 9