Enginar

"Cilt sorunu olanlar enginar tüketmeli"

Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. Kökü yıllarca yaşayıp, her ilkbaharda yeniden süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz biçimindeki yeşil çiçeğidir.
11 5
Faydaları

- Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetişir. Çok iyi bir besindir. İçeriğindeki luteolin maddesi sayesinde kötü kolesterol LDE’yi düşürür. İyi kolesterol HDL'yi yükselterek de kalbi korur.

- Zehirli ve yorgunluk veren maddeleri idrarla dışarı atar.

- Beyin yorgunluğunu çabucak geçirir. Bedeni ve ruhi yorgunluk, sinir zafiyeti, sürmenaj olanları süratle iyiliğe kavuşturur.

- Kalp adelelerini kuvvetlendirir, kalbin kuvvetli ve sıhhatli olmasını sağlar.

- Enginar, karaciğerin en iyi dostudur. Süratle karaciğerin kendi kendini tamir etmesini, kuvvetlenmesini ve ifrazatının artmasını yardımcı olur. Hepatit B ve Hepatit C rahatsızlıklarında ALT ve AST'nin düzenlemesinde tıbbi tedaviye destek olarak gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Siroz ve sarılıkta faydalıdır. Böbrekleri çalıştırarak, kum ve taş döker.

- Mafsallarda ürat birikmesini önler ve romatizmaya faydalıdır. Şeker hastalarına çok fayda verir. Enginarda tabii olarak insülin yerini tutan madde vardır. Bununla kan şekerini düşürür.
 
- Cilt sorunu yaşayanların enginar tüketmeleri gerekir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Sarılıkta faydalıdır. Rahim ağzı kanserini önleyici olarakda kullanılmaktadır.  
11 6
Yan etkileri

Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde iltihap olanlar çok yememelidir.
11 7
Brokoli

"Brokoli, özellikle prostat ve idrar yolu rahatsızlıklarında oldukça faydalıdır"

Ülkemizde, son yıllarda tüketimi giderek artan ve Latince ismi 'Brassica olerace' olan brokoli, aslında Anadolu’da yetiştirilebilecek bir sebzedir.

Anavatanı İtalya olan bitki, 20. yüzyılın başlarında Amerika'ya götürülerek üretimi artırılmıştır. Bu dönemden sonra da bütün dünyada tüketimi yaygınlaşmıştır.
11 8