Kanda bulunan al yuvarlar, demir minerali sayesinde akciğerlerden hücrelere ve tüm vücuda oksijen taşıyabiliyor. Demir eksikliği genellikle anemi, yani kansızlıkla bir tutulur fakat bu aşamaya gelmeden de başka problemlere yol açabilir.

Demir eksikliği üzerine yapılan araştırmalarda, bu sorunu yaşıyan kişilerin hafıza, dikkat ve öğrenme problemleri yaşadığı tespit edildi.

Neden demir eksikliği yaşıyoruz? Demir eksikliği birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Yoğun geçen mensturasyon dönemi, işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi, kırmızı etten uzak durmak gibi sebeplerden ortaya çıkabilir.

Ne yapmak lazım? Demir eksikliğini gidermek için besin takviyesi almak çok pratik bir çözüm değil. Bu mineral eksikliği için öncelikle bir kan testi yaptırmalı ve test sonuçlarına göre hareket etmelisiniz.

Eğer demir eksikliğiniz yüksek seviyelerde değilse, ilaç kullanmanıza gerek olmadan beslenme çözümleriyle bu sorunu halledebilirsiniz.

6 5


Son 20 yıldır D vitamini kalsiyum mineralinin absobe edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Diyabet, depresyon, kanser, çoklu skleroz, kalp hastalıkları ve kronik yorgunluk gibi şikayetlere D Vitamini eksikliği neden olabiliyor.

D vitamini ayrca vücut içerisinde bir vitaminden çok bir hormon gibi hareket ediyor. Bu değişkenliğin önemi ise asla gözardı edilemez. D vitamini, vücutta bulunan tüm hücrelerin en iyi şekilde işlemesi için son derece gerekli.

Neden D vitamini eksikliği çekiyoruz? İnsanlar güneşte vakit geçirdiklerinde D vitamini üretirler. Dışarıda güneş altında geçirdiğimiz süre azaldıkça D vitamini üretimi yavaşlıyor.

Ne yapmak lazım? D Vitamini eksikliğini tespit etmek için bir takım testlerden geçmelisiniz. Eğer D vitamini eksikliğiniz olduğu saptanırsa, bir besin takviyesiyle vitamin değerlerinizi dengelemeniz önerilir.

Diğer yandan yağlı balıkları tüketmek, gübneşte vakit geçirmek de etkili olabilir.

6 6