Öğle yemeklerinde mutlaka sebze tüketilmeli, makarna veya pilav yenilecekse ekmek asla yenilmemelidir. Et veya balık, ızgara veya fırında buğulama şeklinde tüketilmeli, yağda kızarmış olmamalıdır. Balık haftada en az bir tüketilmeli, eğer yenilemiyorsa fındık, fıstık, ceviz gibi omega 3 içeren kuruyemişler ara öğün olarak bir avuç olarak tüketilmelidir. Bu besinlerin hamilelik döneminde bebeğin zeka gelişimine önemli faydaları bulunmaktadır.

Konserve ton balığı derin deniz balığı olarak civa içeriği yüksek olduğundan önerilmez.
9 5

Hamilelik döneminde katı ve sıvı gıdalar konusunda son derece dikkatli olunmalıdır. Gaz içeriği düşük, hafif ve sebze ağırlıklı gıdalar tercih edilmelidir. Yemekten sonra yenilen tatlıların yemekten 1 saat sonra tercihen az şekerli sütlü tatlılar olmasına dikkat edilmeli, yağlı, şerbetli, çikolatalı tatlılardan uzak durulmalıdır.

Çikolata ve ürünleri kafein açısından zengin ve yoğun şeker içeriği bulunduğundan, aşırı tüketiminde anneden çıkıp bebeği besleyen damarlarda daralmaya yol açarak bebeğin beslenmesini bozmakta, kan şekerini hızlı yükselterek kan şekerinin hızlı oynamasına ve insülin salınımında denge bozukluğuna yol açmaktadır.
9 6

Bol su tüketmek gebelikteki en faydalı eylemdir. Günde 10 bardak su içmek gebelikte artan idrar yolu enfeksiyon riskini aza indirger. Kilo alımını azaltır. Asitli, boyalı içeceklerden hamilelik sürecinde uzak durulmalıdır.

Kahve, kafein içeriği yüksek olduğundan içimi haftada bir, iki fincanı geçmemelidir. Sade maden suyu ve bazı bitki çaylarını (ıhlamur, nane, kuşburnu, papatya, nane, limon) içmekte sakınca yoktur.
9 7

Ev dışında restoranlarda salata, çiğ köfte, pişmemiş salam, sucuk, sosis, sakatat tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

Anne adaylarının evlerinde olabildiğince günlük sütten yapılan yoğurtları, sirkeli suda bekletip iyi yıkanan sebzeleri, hijyenik koşullarda yaptığı yemekleri tüketmesi tavsiye edilmektedir.




9 8