Günde yalnızca 8 bardak su içerek daha sağlıklı ve enerjik hissetmek mümkün. Susuzluk, organları da cildi de hızla yaşlandırıyor. Yaşlandıkça susama mekanizması bozuluyor, çay-kahve gibi içecekler susamayı azaltıyor, böylece vücudun susuzluğu artıyor. Bu yüzden susamayı beklemeksizin su içmeyi alışkanlık edinmek gerekiyor.
9 2


Sağlıklı ve genç kalmak için liften zengin beslenme türünü tercih etmek, yeşil lifli sebze-meyveler tüketmek önem taşıyor. Günlük beslenmenin yüzde 60 kadarının meyve, sebze, tam buğday, çavdar ve tahıl ürünleri, kabuklu pirinç gibi lif yönünden zengin, işlenmemiş karbonhidratlardan oluşması gerekiyor. Yalnızca bir çorba kaşığı kadar, beslenmenin yüzde 20’sini geçmeyen 'bitkisel işlenmemiş yağ' ve yüzde 15 oranında protein günlük beslenmenin olmazsa olmazları…
9 3


Protein denince her ne kadar aklımıza hayvansal gıdalar gelse de, bizi kemik erimesi ve sağlık sorunlarından koruyan esas proteinler baklagiller, işlenmemiş soya ve ürünlerinden oluşuyor. Hayvansal ürünlerden en sağlıklı olanlar ise organik süzme keçi sütü, yoğurdu ve peyniri, yumurta beyazı ve organik köy tavuğu… Alınacak lif miktarını ayarlayabilmenin en kolay yolu, iki ara öğünde az şekerli mevsim meyvesi, sabah kahvaltısında ise işlenmemiş tahıl gevrekleri tercih etmek…
9 4


Uyurken gençleşiyoruz, yatmadan önce yersek yaşlanıyoruz. Detoks için uykuları düzenlemek önemli. Mevsim dönümlerinde geç saatlerde uyumaya alışınca bunu geri çevirmesi de güç oluyor… Sabah erken kalkmak, akşam en geç saat 12’de uyumak ve en az 7 saat uyumak faydalı. Kaliteli bir uyku insana kendini iyi hissettiriyor. Uykuda hücrelerin tamir mekanizmaları çalışıyor. Günlük stres, kortisol ve norepinefrin salınımı ile yüz ve organlarımızın yaşlanmasına neden oluyor. Kötü nörotransmiterlerin vücudumuzdan uzaklaştırılması için kaliteli bir uyku gerekiyor. Uyku esnasında gençlik hormonunun yanı sıra cilt ve savunma sistemini güçlendiren melatonin salınıyor.
9 5