Güneşe aldanmayın

Isınıp soğuyan hava nedeniyle giyim konusunda problem yaşanmakta ve vücut direnci olumsuz yönde etkilemektedir.

Kış aylarında vücutta depolanan birçok vitamin ve direnç arttırıcı maddeler tüketildiğinden vücut bahar mevsimine birçok eksiklik ile girmektedir. Bu durum enfeksiyonlar için bir yatkınlık oluşturmaktadır. Kışın yavaşlayan ve ısı üretmeye programlanan vücut metabolizması, besinlerin depolanarak vücutta yağ miktarının artmasına yol açar.

Havaların ısınmasıyla birlikte hızlanması gereken metabolizma birçok kez bunu yapamaz ve kilo alımı devam edebilir. Bunu yenebilmek için düzenli beslenme ve vitamin takviyesine dikkat edip egzersizleri ihmal etmemek gerekmektedir.

Beslenme düzenine dikkat edilmesi, daha fazla sıvı tüketilmesi, vücut sıvısı azlığının önüne geçilmesi hastalıklara karşı önleyici olacaktır.
7 3

Hormonal değişimler hasta edebilir

Mevsim geçişi dönemlerinde insanlarda bir takım hormonal değişiklikler de gözlenmektedir. Özellikle böbrek üstü bezinde üretilen bazı hormonların azalması bağışıklık sisteminde zayıflama gözlenmesine neden olmaktadır.

Bahar aylarında gece-gündüz süresindeki değişiminin hormon üretimlerini etkilediği bilinmektedir. Uyku sırasında salgılanan ve hücreleri yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici hormon olarak bilinen melatonin, günlerin kısalması nedeniyle daha az salgılanmaktadır.

Vücuttaki bu hormonal değişimler enfeksiyonlara yatkınlık oluşturabilmektedir. Bu mevsimde özellikle uykunun yeni düzene adapte edilmesi ve 6-8 saat uykuya zaman ayrılması önemlidir.
7 4

Yaşlılar ve çocuklar daha savunmasız

Mevsim dönümlerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ve enfeksiyonlara karşı vücut savunmasının zayıflaması, özellikle yaşlı, çocuk, gebe ve kronik hastalığı olanlar için daha önemlidir.

Bahar aylarında başta solunum yolunu ilgilendiren hastalıklarla birlikte alerjik rahatsızlıklar, göz nezlesi, sinüzit, tonsillit, farenjit, larenjit, saman nezlesi, bronşit sıkça görülebilmektedir.

Alerjik rahatsızlıklarla birlikte östaki borusu fonksiyonu bozulacağından orta kulak iltihabı da bu mevsimde sık görülür. İnsanların evlerinden çıkıp sosyal ortama katılması ile birlikte hastalıkların taşınması ve bulaşması da artış gösterir. Özellikle toplu yaşam alanları, işyerleri, kreşler gibi yerlerde küçük salgınlar görülebilmektedir.
7 5

Taze meyve ve sebze tüketmek önemli

Bahar mevsiminde ısı değişimi fazla olduğu için hava durumunu iyi takip edip uygun giysilerle dışarı çıkmak gerekmektedir.

Havasız ve kapalı alanlarda uzun süre kalmamak, öpüşmemek, alerjenlerin yoğun olduğu bölgelerde uzun süre kalmamak, bol taze meyve ve sebze tüketmek, gerektiğinde vitamin takviyesi almak enfeksiyonlara karşı alınacak önlemler arasındadır. Gribal enfeksiyonun nezle ve basit üst solunum yolu hastalıklarından ayırıcı tanısının dikkatle yapılması gerekmektedir.

Hastalarda özellikle iki günden uzun süren ateş ve diğer bulgulardan herhangi biri mevcut ise doktor yardımı alınması gerekmektedir.
7 6