Taş devri diyeti


Protein ve kolesterol bakımından zengin beslenme şekli ‘Taş Devri Diyeti’, iyi huylu kolesterolün yükselmesine yardımcı olan, proteinle kolesterol içerikli besinlerin doğru şekilde tüketildiği bir beslenme şekli. Canlılar, 2.5 milyon yıldır normal insan düzeyinde beslendi. 10 bin yıl öncesine kadar av hayvanlarının etlerini, sebzeleri, bitki köklerini ana yiyecek olarak tükettiler. Hayvanların her bölgesini yiyen, beraberinde meyve toplayıp, kurutulmuş yiyecek tüketen insanoğlu için felaket, 10 bin sene önce Taş Devri’ndeki avcılık düzeninin bitip, yerleşik çiftçilik dönemine geçilmesi, dolayısıyla da tahıl ve karbonhidratlarla tanışmasıyla başladı. 200 yıl önce Endüstri Devrimi’yle de rafine şeker insan hayatına girince, koroner kalp hastalıklarında ciddi artış başladı.
7 2

Gün aşırı bir yumurta tüketilebilir


Yumurta insanlarda kolesterol seviyesinde önemli bir artışa yol açmaz. Yıllarca pastanın üzerine sürülen yumurtayı bile hastalara yasaklamışken, koroner kalp hastaları ve by-pass ameliyatı olanların bile artık haftada 3-4 yumurta yemelerinde sakınca yok. Son araştırmalara göre; bir yumurtanın, kan kolesterol seviyesini 3-4 mg. artırdığı kesinleşti. Bunun yanında yumurta, iyi huylu HDL kolesterolü de, içindeki omega-3 aracılığıyla yükseltir.
7 3

Haftada iki kez et, kalbi yormaz


Kırmızı et haftada üç kez tüketilebilir. Et tercihinin danadan yana olması mantıklı. Etteki yağ, kolesterol olarak vücut tarafından kabul edilecek, karşılığında da iç yapımdan kısılacak. Ancak insanlara beslenme önerilerinde bulunurken; yalnızca kolesterol hesabının değil, kalori hesabının da yapılması gerekir. Sağlıklı beslenme adına tüketilen bol sebze ve meyve, kalorisi çok yüksek meyvelerin, havuç gibi glikojenik indeksi fazla, bol yağlı salataların yenmesine zemin hazırlar. Bunun için, yağlı kırmızı et yemenin kolesterol yönünden bir sakıncası olmasa da; yüksek kalorisi yüzünden miktarının sınırlarda tutulması gerekir. Haftada iki kez dana eti tüketilebilir. Tavuksa derisiz tercih edilebilir.
7 4

Ölçülü tereyağının sakıncası yok


Katı yağlardan margarinin tüketilmesi, özellikle kalp-damar sağlığı açısından kesinlikle uygun değil. Sıvıyağlardan zeytinyağı ve ikinci sırada fındık yağı tercih edilmeli. Ancak katı yağlardan tereyağını da dışlamamak gerekir. Günde 4-5 çay kaşığı tereyağı yemekte bir sakınca yok. Özellikle merada otlayan hayvanlardan elde edilen tereyağı tüketilebilir. Ancak günümüz koşullarında ahırda suni yemlerle beslenen hayvanların tereyağları yeniyor. Tereyağının yemeklere konulmasıyla kahvaltıda tüketilmesi arasında da bir fark yok.
7 5