Düzenli yapılan egzersizler sağlığın her alanında farda sağlamaktadır. Ancak Sadece spor yapmak yetmez, yaptığınız spordan daha iyi verim alabilmek için beslenmenizede egzersizleriniz kadar dikkat etmeniz gerekmektedir. Doğru zamanlama doğru beslenme sayesinde yaptığınız egzersiz kalitesi artacaktır.
SPOR YAPMADAN ÖNCE MUTLAKA BESLENİN!
Yapılan düzenli sporlarda beslenme saatleriniz çok önemlidir. Egzersize başlamadan önce yaklaşık 3-4 saat öncesinde ana, egzersize başlamadan önce 1-2 saat önce ara öğünlerinizi tüketmenizi öneriyoruz. Beslenme tercihleriniz olabildiğince kolay sindirilebilir besinlerden yana olmalıdır. yüksek glisemik indeksi aşırı şekerli gıdalar egzersizden önce alınmamalıdır, yüksek glisemik indekse sahip gıdalar insülin seviyelerini artırır ve yağ yakımı engellenir. Dolayısıyla egzersiz öncesinde düşük yağ içerikli, kompleks karbonhidratlı gıdaları tercih etmelisiniz.
EGZERSİZE BAŞLAMADAN ÖNCE TÜKETİLEBİLECEK BESİN LİSTESİ
-Şeker içeriği düşük yulaf veya müsli ve yarım yağlı süt
-3-4 adet kepekli bisküvi yanında light yoğurt
-Meyve yanında yarım yağlı yoğurt
-Meyveli süt yanında 2-3 adet ceviz içi veya badem
-Meyveli yoğurt ve badem
-Tam tahıl ekmek, light üçgen peynir ve light süt
SPOR SONRASINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Spor sonrasında ise karbonhidrattan zengin bir ana öğün veya atıştırmalık tüketmelisiniz. Bunun için önerilecekler arasında ana öğün olarak sandviç ve yanında taze sıkılmış meyve sularını önerebiliriz.
Spor sırasında vücudumuz kaslardaki glikojen depolarındaki glikozu (şeker) kullanır ve uzun süreli sporlardan sonra glikojen depolarını doldurmak gerekir. Bunun sebebi kas yapımızı korumak ve yenilemek ayrıca spor sonrasında uzun süreli aç kalmak vücutta ciddi kas yorgunluğuna sebebiyet verir.
Spordan sonra ilk 1 saat içerisinde mutlaka karbonhidrat içeren bir öğün yemelisiniz. Egzersizden 2-3 saat sonra sürecek olan açlık kaslarda depolanan glikojeni %50 oranında azaltıyor ve vücut için ciddi kas yorgunluğuna yol açıyor.
Karbonhidratlarla birlikte protein tüketin, proteinler egzersiz sırasında zarar gören kasların ve dokuların onarımına yardımcı olacaktır. Bu yüzden egzersiz sonrası beslenmenizde karbonhidrat ve proteinleri karıştırın. Bunlara örnek besinler olarak somon balığı ve peynirli kepekli makarna, sandviç ve taze sıkılmış meyve suyu, esmer pirin, sebze sotesi ve tavuk ızgara gibi seçeneklere yer verebilirsiniz.