Dengemiz yaşımız ilerledikçe kötüleşir. Nöropati (diyabetin bir komplikasyonu olarak gelişen) gibi medikal durumlarda, bazı kemoterapi ilaçlarıyla, düzeltilmemiş görme problemleriyle, esneklik kaybıyla daha da ilerleyebilir.
Dengenin zayıf olması düşmelere neden olur, bu da kafa yaralanmalarına, geçici veya kalıcı özür yaratan kemik ve sinir sistemi yaralanmalarına yol açar. Özellikle kalça kırıkları ciddi sağlık problemlerine yol açar ve bağımsızlığı kısıtlar.
Kanıtlar gösteriyor ki yürümek, kuvvetlendirme eğitimi, pilates, yoga, tai chi gibi dengeyi artırıcı aktivitelerin kombinasyonlarıyla ileri yaştakilerin düşme riski azaltılabilir. Düz olmayan zeminde yürümek bile (parke taşlarında yürümek ya da günü birlik doğa yürüyüşleri gibi) zamanla dengenin gelişmesini sağlar.
HAYDİ BAŞLAYIN!
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, düşme riski altında olan ileri yaştakiler için haftada 3 kez 30 dakikalık denge eğitimi ve kuvvetlendirme egzersizleri ile haftada 2 veya daha fazla olacak şekilde en az 30 dakika yürüyüş öneriyor.
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, dengeyi geliştirmek için haftada 3 kez ya da her gün yapılmasını tavsiye ettiği denge egzersizleri programı şöyle:
Topuk-burun (aldım-verdim) yürüyüşü: Sol ayağınızın topuğunu, sağ ayağınızın parmak ucuna koyun. Yürüyüş sırasında parmak uçlarınız ve topuğunuz mutlaka temas etsin. Bu yürüyüşü 8-12 adım sürdürün. Eğer gerekliyse bir elinizle destek alabilirsiniz. Daha sonra desteksiz bir şekilde yapın. 2 veya 4 kez tekrar edin.
Tek bacak üstünde durma: Bir ayağınızın üstünde 30 saniye durun. Ayağınızı indirin, biraz dinlenin ve aynı şeyi diğer ayak için tekrarlayın. Her bacak için 2 veya 4 kez yapın. İsterseniz bir kenardan tutunabilirsiniz. Daha sonra destek almadan yapmaya çalışın.
Yrd. Doç. Dr. Gamze ŞENBURSA
Tel: 0507 – 217 92 54