Çene ucu estetiği nasıl yapılır?

Profil estetiğinde çene güzelliği çok önemlidir. Peki, yüzün profilden güzel görünmesini neler etkiler? Çene ucunda görülen sorunlar ve çene ucu estetiğinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Fatih Dağdelen

Profiloplasti, latince kökenli profile sözcüğünden gelen, Türkçede de kullandığımız insan yüzünün dış hatlarının yandan görünümü ve bu hattı oluşturan kısımların estetiği anlamına gelmektedir. Yani yüzün yandan görünümünü daha güzel ve bakıldığı zaman ruhu okşayan bir şekle getirilmesi için yapılan cerrahi operasyonlara genel anlamda profiloplasty denir.

Yüzün profilden güzel görünmesini neler etkiler?

Yüzün yandan görünüşünün güzel veya çirkin olmasına neden olan öğeler; alın, yanak çıkıntıları, kaşlar ve gözler, burun ve alın arasındaki açı, üst ve alt dudaklar, üst ve alt çeneler, diş arklarının yaptığı çıkıntılar ve birbirleriyle olan ilişkileri, alt çene ucunun çıkıntısı, çene altı gıdısının düzgün, sarkık veya şişman olması, boyun ve alt çene arasındaki açı, burun ile üst dudak arasındaki açı, alın, burun ve burunla çene ucu arasındaki mesafelerin oranı gibi durumlardır.

Profilin en belirleyici bölgeleriyse burun ve çenedir. Genellikle yandan fotoğraf çekildiğinde, en çok bu bölgelere dikkat edilir ve genellikle estetik cerraha burun düzeltilmesi isteğiyle başvurulur. Çoğu zaman burun cerrahisi işe yarasa da, tek başına mükemmel profil görüntüsü için yeterli olmayabilir.
Bu yüzden profiloplastide burundan sonra, belki de en önemli etkin faktör çene estetiğidir.

Çene ucunda görülen sorunlar nelerdir?

Çene ucu olması gerekenden ileride veya geride olabilir ya da yüksekliğiyle alakalı sorunlar olabilir. Bizim en sık karşılaştığımız problem; çenenin geride ve yüksekliğinin kısa olduğu durumdur ki, profili en kötü gösteren problemlerden biridir. Bu durumda, çene ucunun hem ön-arka vektörde, hem yukarı-aşağı vektörde belirginleştirilmesi gerekir.

Çene ucu estetiğinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Hyaluronik asit dolgu enjeksiyonu tekniği ile çene ucu ortalama 10 – 15 dakika içinde yeniden şekillendirilebilir. Dolgu enjeksiyonu uygulamaları çabuk sonuç veren, hızlı iyileşme sağlayan ve geri dönüşümü mümkün olan bir uygulama olduğu için birçok hasta tarafından daha fazla tercih edilmeye
başlanmıştır. Ortalama bir ya da iki yıl içinde işlemin tekrarlanması gerekir.
Bunun dışında yağ enjeksiyonu yöntemi ile hastanın vücudunun çeşitli yerlerinden alınan yağların bazı işlemlerden geçirildikten sonra çene ucuna enjekte edilebilir.

Son olarak cerrahi yöntemlerle kıkırdak ya da çene ucu ucu protezleri yerleştirilerek kalıcı bir çözüm de elde edilebilir. Bu işlemde hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir. Çenedeki bandajlar 2-3 gün içerisinde çıkarılır ve hasta bir hafta içinde, sağlıklı bir şekilde gündelik yaşantısına dönebilir.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar