Empatik misin?

İlişkilerde mükemmelik aramak doğru mu?

Evrim Duyal Akses

Kusursuz ilişki yok.. İkili veya soysal ilişkilerde mükemmeli yakalamak ne kadar imkansızsa, mükemmeli aramak da o kadar hayalperestlik..

Mükemmel değil belki ama mükemmele yakın ilişkiler yaşamaksa hiç zor değil! İş, bir iki basit iletişim tüyosunu bilmek ve hayata geçirebilmekte…

İlişkilerde daima en önemsiz görünen noktalara bile dikkat eden ve her an daha da gelişmeye çalışan bir iletişimci olarak, “empati” nin iletişim konusundaki en kritik kavram olduğunu düşünüyorum.

Empati-duygudaşlık, yani başkasının duyguları, davranışlarını anlamak, içselleştirmek.. Bunu yapmak da en basit anlatımla kendimizi karşımızdaki insanın yerine koymak ve böylece olaylara o kişinin bakış açısıyla bakabilmek demek..

Empati, diyaloglarımızın bizim belirleyeceğimiz düzlemde ve aslında olmasını istediğimiz seçkinlikte devam etmesini sağlayan sihirli bir değnek.. Abartısız..

Öylesine sihirli bir kavram ki, ilişkilerdeki dinamikleri nitelikli kılıyor.. Tartışmalarda uygulanması elzem! Kontrolünüz dışında gelişen bir tartışmada, kontrolü tekrar elinize almanıza olanak sağlıyor. Karşınızdaki kişi de bu olguyla tanışıksa, her şeyi daha da güzelleştiriyor, inişli çıkışlı devam eden diyalogları resmen ütülüyor..

Empati sayesinde olaylara, durumlara sizin baktığınız pencerenin dışında, bakılacak başka pencerelerin olduğunu da görüyorsunuz.. Karşınızdaki kişiyi anlamaya çabalarken yaşadığınız yorgunluğu yok etmese bile azaltıyor, düşüncelerinizin ve davranışlarınızın derinliğini artırıyor.
İletişim içinde olduğumuz kişinin, ilk anda saçma bulduğumuz duruşunu, empati yaptığımızda anlamlandırmaya başlıyoruz. İşte insanları dahası hayatı tanımak ve anlayabilmek bu noktada başlıyor ve gelişiyor.

Empati sahibi bireyler, empati sahibi toplumlar demek. Mensubu olduğum toplumun empati sahibi olmasını şahsen çok isterdim. Empati sahibi insanlar duyarlıdır çünkü. Sağduyuludurlar. Kendi özgürlüklerinin başkalarının özgürlüğünün başladığı noktada sona ereceğini bilirler..
Gece yarısı saat ikide evde parti vermezler mesela.. Çünkü kendileri, aynı şeyi yapan bir komşuları olsun istemiyordur..
Araba kullanırken, önündeki aracı, yeşil ışığın yandığı milisaniyede kornayla defalarca uyarmazlar, kendileri aynı tacize maruz kalmak istemiyorlardır çünkü..

Bir başkasını üçüncü şahısların önünde rencide etmeye kalkmazlar, o kişi hatalı olsa bile.. Baş başa iken sorarlar soracaklarını.. Hata yapmanın, insan olmanın doğal sonucu olduğunu biliyorlardır zira..

Uzar gider örnekler…

Empati sahibi insanlarla konuşmak, hatta tartışmak bile keyiflidir. Empati yoksunu biriyle girdiğiniz herhangi bir diyalogda tıkanırsınız. Elinizde sadece basmakalıp davranışlar, özensiz sözcükler ve samimiyetsiz mimikler kalır. Ha bir de bunların doğal sonucu gelişigüzel ve kalitesiz ilişkiler..
Sağlıklı psikolojiler için bu ilişkilerden kurtulmak gerekiyor..

Farklı yetiştirilme alanlarından gelmiş farklı insanlarız. Kendi düşünce ve hareket kalıplarımız var.. Doğruluğunu kendimizce kabul ettiğimiz, kendi mantık meclisimizde onadığımız kalıplar.. Doğruluğu sanki görece değil de mutlak olan bu doğrularımızla, genelde hep biz haklıyızdır..!

Genelde hep bizim haklı olduğumuz, koca bir yalan, inanın.. Karşı tarafın da haklı olabileceğini ise sadece ve sadece empati kurarak görebiliriz.. Dahası, üst düzey diyalogları barındıran ilişkileri ancak bu şekilde stilize edebiliriz.. “Empati” kavramını iletişimlerinde çabasız uygulayabilecek derecede geliştirebilmiş insan, kendisine de iyilik yapmaya başlamış oluyor aslında.

Bir insanı tanımak, anlamak, hayattaki en zor ve yorucu edimlerden biri.. Zor ama bir o kadar da keyifli aslına bakarsanız.. Keyifli, nitelikli, dingin ilişkilerimiz olsun istiyorsak, “empati” kurabilmeyi mutlaka öğrenmek ve bu kavramı hayatımıza sabitlemek zorundayız.. Günümüzün kargaşadan ibaret dünyasında, zaten her gün biraz daha zedelenen ruhumuzu yanlış iletişimlerle daha fazla deforme etmek lüksüne sahip değiliz çünkü..

Şimdiye kadar empatinin nimetlerinden yararlanmamış olanlar: Şu andan itibaren gerekli olan ilk durumda, bir saniye yutkunun ve mutlaka empati yapın.

“Empati” yeteneğinizi ısrarla geliştirin…
 
 

https://www.facebook.com/Evrim.Akses
https://twitter.com/evrimakses

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar