Yüksek gelirliler daha çok boşanıyor

Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün araştırmasına göre, eğitim seviyesi yükseldikçe boşanma oranı artıyor. Aylık gelirin artmasıyla boşanma eğilimi de artış gösteriyor.

Yüksek gelirliler daha çok boşanıyor

Davranış Bilimleri Enstitüsü, evliliklerin veya birlikteliklerin mutluluk getirip getirmeyeceğini bilmek, aileyi güçlendirmek ve çiftleri birlikteliğe hazırlamak amacıyla ‘Evliliğe hazırlık projesi’ geliştirdi.

Evliliğe hazırlık projesi ile çiftler arasındaki sorunlar en aza indirgenmeye çalışılıyor ve doyum sağlanacak bir beraberlik ve aile yaşamı hedefleniyor. Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) ayrıca yaptığı evlilik araştırması ile de çarpıcı sonuçları gün yüzüne çıkarıyor. Araştırma sonuçları bilinen birçok doğruyu değiştiriyor. DBE uzmanlarının yorumladığı araştırma sonuçlarına göre;

• Eğitim seviyesi yükseldikçe boşanma oranı artış gösteriyor.
• Çalışan grup üzerinde de boşanma oranı daha yüksek.
• Araştırma ayrıca aylık gelir miktarı arttıkça boşanma eğiliminin de artığını gösteriyor.
• Yaşamının çoğunu büyük şehirlerde geçirmiş olanlar içinde boşanma oranının daha yüksek, anne-babası boşanmış olan ailelerin çocuklarının da boşanma olasılığının arttığı görülüyor.

Peki, evliliğe hazırlanırken neler yapmak gerekiyor. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucu Başkanı Psikolog Emre Konuk, evlilik sürecinde evlenme kararı alan iki gencin önemli bir dizi karar daha almış olmaları gerektiğini belirterek, “Başta bu soruların yanıtları belirlenirse, hayat daha kolay geçiyor” dedi.

Konuk, Evliliğe Hazırlık Projesi’nin İDE Değerlendirme Paketi ve İDE Müdahale Paketi olmak üzere
2 ayrı çalışmadan oluştuğunun da altını çizdi.

Evlilik mutluluk getirecek mi?

Projenin gerek çift terapisi, gerekse evlilik öncesi danışmanlık söz konusu olduğunda, çifte ve
ilişkilerine dair önemli bilgiler sunarak, ilişkinin değerlendirilmesine, terapinin odaklanması gereken hedeflerin belirlenmesine ve terapi planının yapılmasına yardımcı olmayı hedeflediğini belirten Konuk, “Çiftlerin ilişki uyumunu ve kişilik özelliklerini ölçen iki farklı ölçme aracından oluşan İDE (İlişki Değerlendirme Envanteri) Envanter Bataryası, Türk kültür yapısına uygun olarak geliştirilmiş; geçerlilik, güvenilirlik ve norm çalışmaları da DBE tarafından tamamlanmıştır” açıklamasında bulundu. Emre Konuk projenin faydalarını da şu şekilde özetledi:

• Evlenmeyi veya beraber yaşamayı düşünen çiftler arasındaki uyumu gösterebilmek.
• Danışan çiftlerin, uygulanan envanter sonucu, ilişkilerini güçlendirmek adına neler yapabileceklerine dair ışık tutmak.
• Araştırma bazlı geliştirilen ölçme araçları ile danışan çiftlere sağlıklı hizmet verebilmek. • Boşanmak isteyen çiftlere, sağlıklı bilgiler sunarak, kararlarını tekrar gözden geçirmelerini sağlamak.
• Boşanmış olan çiftler için ise kendilerini daha iyi tanımalarını sağlayarak, elde edilen bilgiler sonucundaki faktörleri göz önünde bulundurarak, daha sağlıklı ilişki için neler yapabileceklerine dair fikir elde etmelerini sağlamak.

Ntvmsnbc
 

Yorumlar