Her geçen gün evlilik terapisine katılan çiftlerin çoğaldığını belirten Psikolog Aylin Aydemir Türkoğlu, çiftler arasındaki iletişim bozukluğunun nedenlerini ve çözümünü anlatıyor.
Çiftler ne zaman evlilik terapisine başlamaya karar verirler?
Her geçen gün aile içindeki problemlerini çözmek, evlilik ilişkilerini düzeltmek için aile ve çift terapilerine duyulan ilgi artmaktadır. Klinik deneyimlere dayanarak genellikle evlilik terapisi için başvurular ilişkilerin bitme noktasına geldiğinde, ilişkide taraflar artık çözüm üretemediğinde ve ilişki artık bir anlam ifade etmediğinde sıklıkla kadınlar olmak üzere çiftler tarafından yapılmaktadır.
Evlilik danışmanlığı, bazen direkt evlilikteki sorunları gidermek amacı ile olurken bazen sorunlardan dolayı ortaya çıkmış olan psikomatik şikayetler, panik atak, depresyon, sinirlilik, mutsuzluk vb. şikayetler arkasında da evlilik ve aile danışmanlığı verilmektedir.
Evlilik terapisi nedir?
Çiftler arasındaki iletişimi açık net bir şekilde olmasını sağlayan terapist aracılığı ile daha sağlıklı iletişim kurmayı öğreten, aile bireylerine daha farklı bakış açılarını gösteren, empati kurmasını sağlayan aile içi sorunların sebeplerin farkındalğının sağlayan bir psikoterapi çeşididir. Evlilik ve terapisinin amacı öncelikle aile bireyleri Ya da çiftler arasındki iletişimi sağlıklı hala getirebilmektir. Bir ilişkinin daha olgun daha sağlıklı hale gelebilmesi için öncelikle iyi bir iletişim ve sorun çözme yeteneğinin varlığı ile mümkündür. Çiftler sıklıkla, anlaşılmadıklarını, kendilerini anlatamadıklarını, söylerler.
Bunun yanında parnerini, eskisi gibi olmamakla suçlarlar yani suçalamalar, kızgınlıklar öfkeler, kırgınlıklar, hayal kırıklıkları gibi gibi daha birçok sorunun büyüyerek karmaşık ve derin bir hale gelmesi ile evlilik içinde farkedilir ve dayanılmaz hale gelmeye başlamıştır.
Evlilik terapisi nasıl uygulanır?
Çiftlerin yaşadığı problemler, aslında ilişkinin ilk zamanlarından itibaren varolan problemlerdir ancak insan hayatındaki önemli dönemeçlerde bu problemler keskinleşerek ilişkiye zarar vermeye başlar. Örneğin, evlenmek insanın yaşamında önemli bir döngüdür. Eşin ailesi, alışkanlıkları vb. uyum sağlamanız gerekmektedir. Ancak bu uyum süreci bazen çok sancılı olabilmekte ve var olan problemler sivrilerek ortaya çıkmaktadır. Yine çocukların doğumu da aynı evlenmek gibi önemli bir yaşam döngüsüdür ve çiftlerin hayatında ciddi bir değişikliğe sebep olmaktadır. Bu döngüler bir yandan stres yaratan sorunlar olarak görülsede aslında evlililiğin devamınıda sağlayan yaşam olaylarıdır. Çünkü çiftler bu durumlara odaklanırken evlilik içindeki diğer problemleri çözmeye zaman ayırmazlar ve bu süreç bu şekilde devam eder.
Ancak aniden oluşan dramatik yaşam deneyimleri kişileri yaşamlarını ve hayatlarını sorgulamaya iter sevilen birinin kaybı, aldatılmak ya da aldatmak gibi olaylar çiftlerin düşünmesine ve ilişkilerini değerlendirmelerine sebep olabilir. Böylelikle ilişki süresince göz ardı sorunlar aniden içinden çıkılmaz bir soruna dönüşüverir. Sonrasında kavgalar, suçlamalar, aşağlamalar, tehtitler ve sen çatışmaları oluşmaya başlar. İki tarafta haklılığını ispat etmeye çalışır ve her iki tarafta bunun için ilişkide güç savaşı verir.
Tabii ki bu durum ilişkinin önemli ölçüde yara almasına sebep olmaktadır. Bunun dışında kişilerin yaşamı ne şekilde karıladıklarıda çok önemlidir yani bir eşin sevgi ifadesini diğer eş öfke ifadesi gibi algılıyorsa o zaman tartışmanın ve karmaşının çözülmesi mümkün değildir. Yani çiftlerin aynı dili konuşması birbirini anlaması ilişkinin sağlığı açısından oldukça büyük öneme sahiptir.
Bütün bunların yanında, ilişkilere üçüncü kişilerin etkileri de kaçınılmazdır.
Evlilik terapisi, çiftler üzerinde kesin çözüm mü?
Anne babalar, kardeşler, akrabalar, hatta arkadaşlar ilişkideki problere karşı taraf olurlar. Özellikle üçüncü kişilerin yanında yapılan kavgalar sorunları duyguları dahada karmaşık ve kötü bir hale geitirir. Üçüncü kişiler her zaman ilişkiye bir şekilde müdehale eder ve ilişki içindeki kuralları kendi dünya görüşlerine göre yapılandırmaya çalışırlar oysa her ilişki kendi içinde kendine özel kurallara sahiptir.
Uzman bir terapist her ilişkinin kendi özgü biricik bir sistemi yapısı olduğunu bilir ve sistem içindeki kuralları ne şekilde esnetebilceğini nelerin farklılaşabileğini çiftlerin farketmesini sağlar. Yani ilişki içindeki bütün kuralları yeniden çerçeveler. Terapist ilişşkide devam eden sistemin değişmesi farklılaşması gerekmektedir. Ancak sistemin devam etmesi için, sistemin kuralla sistemi değiştirmek, o sistem içindeyken mümkün olamamaktadır.