3- İsyan etme evresi Bu evrenin özelliği çiftlerin geçmiş hayatına duyduğu özlemdir. Evlenmeden önceki yaşamlarında olan sevdikleri şeyleri gerçekleştirmek isterler. Kişisel istek, özlem ve çıkarlar evlilik menfaatlerinin önüne geçebilir ve ters de düşebilir. Birlikte mutlu ve saygılı bir hayat için zemin hazırlamaya çalışsalar dahi bu bir mücadele alanıdır. Bu güç mücadelesinde daha az sevgisel yakınlık ve dramatik durumlar yaşanabilir. Bu durum öfke ve hayal kırıklığı yaratabilir ve sonuçta isyankar eylemlere yol açabilir. İsyankar davranışlar da ilişkiye ve evliliğe zarar verebilir.
8 4
4- Çocukla birlikte işbirliği evresi başlar Evlilikte zaman geçtikçe ilişkiler karmaşık bir yapıya dönüşür. Çift çocuk sahibi olunca sorumlulukları artar. Bu da işbirliğini getirir. İşbirliği aşamasında ise evlilik artık bir iş gibi görülür. Çiftler bireysel çıkarlarını geri plana atar, ailenin menfaatleri bütün diğer şeylerin önüne geçer.
8 5
5- Çocuklar büyünce birleşme evresi gelir Çiftlerin işbirliği aşamasının süresi 10 ile 20 yıl arasında sürer. Artık çocuklar büyümüştür ebeveynlik taahhütlerini yerine getirmişlerdir. Bunun ardından partnerlerin tekrar birbirlerine yakınlaşma dönemi başlar. Başarı ve uzlaşmaya birlikte huzur ve mutluluğu tadarlar.
8 6
6- Patlama evresi Çiftlerin altın yılları olan birleşme evresinden sonra bu aşamada büyük yaşamsal sorunlarla karşı karşıya gelebilirler. Patlama aşamasında, partnerlerden biri ya da her ikisi ya bir gün ya da bir yıl ya da hayatlarının geri kalanı için ilişkilerini etkileyecek önemli olaylarla karşılaşırlar. Beş aşama sırayla meydana gelirken bu aşama evliliğin herhangi bir zamanında gerçekleşebilir. Çiftler korkunun, stresin ve sağlıksal problemlerin etkisiyle üzerlerinde beklenmedik bir yük hisseder. Birbirlerine destek olan ve paylaşan çiftler bu evreyi daha rahat atlatabilir.
8 7