Başarılı bir evliliğin geçirdiği aşamalar!

Güzel bir evlilik ömür boyu ayaklarınızı yerden kesebilir. Ancak evliliğin geçtiği aşamalardan başarıyla çıkan evlilikler daha güçlü oluyor. İşte evliliğin geçirdiği aşamalardan sağlam çıkmak için bilmeniz gerekenler…

Kimse boşanmak veya mutsuz olmak için evlenmez elbette. Herkes evlenirken mutlu bir hayat geçireceğini düşünür. Ancak kimi zaman evliliğin hep tek bir çizgide devam edeceği sanılıyor. Oysa hayat gibi evlilik de iniş çıkışlı bir yol. Onun geçtiği aşamalardan sağlam çıkan evliliklerde ilişkiler güçlenebiliyor. Aşamaları başarıyla geçemeyen evlilikler ise mutsuzluk getiriyor ya da bitiyor. İşte evliliğin geçtiği evreler ve yaşananlar...
8 1
1- İki yıl süren tutkulu balayı evresi Evliliğin bu ilk aşamasında, çiftler arasında romantizm, yoğun cazibesel bir bağ bulunur. Bu dönem taahhütlerin olduğu balayı aşamasıdır. İlerleyen yıllarda geçmişe bakıldığında, genellikle kısa ömürlü bir bahar gibi görünür. Evliliğin bu aşamasında tutku çok güçlü ve önemlidir. Çiftler birbirine neşeli, tutkulu ve deli gibi aşık, aynı zamanda sonsuz ilişkilerini destekleyecek güven, saygı ve duygusal yakınlık kurmaya başlar. Genellikle 2 yıl içerisinde çiftler arasındaki bu ilk sihir bozulur.
8 2
2- Gerçekleri fark etme evresi Bu evrede; eşinizin negatif yönlerini fark etmeye başlarsınız. Bu aşamada balayı bitmiştir. Hayatınızın geri kalan dönemi için daha gerçek bir vizyon oluşturmaya başlarsınız. Tutku ile görmediğiniz ya da görmezden geldikleriniz, hayal kırıklıkları ve çatışmalar bu evrenin özelliğidir. Partnerinizin gerçekte kim olduğunu fark edersiniz. Çiftler bu aşamada birbirlerini kabul etme yönünde ilk adımları atarlar. Çiftler bu aşamada derinlerdeki bireysel ihtiyaçlarını birbirlerine tanıtmalı ve saygı duymalıdır. Ayrıca uzun bir evlilik için birbirlerini kabullenmeli, saygı duymalı ve açık sözlülüğün temellerin atmalıdır. Eğer bu temeli atabilirlerse uzun yıllar sürecek bir ilişkinin sağlam temellerini de atmış olacaklardır.
8 3
3- İsyan etme evresi Bu evrenin özelliği çiftlerin geçmiş hayatına duyduğu özlemdir. Evlenmeden önceki yaşamlarında olan sevdikleri şeyleri gerçekleştirmek isterler. Kişisel istek, özlem ve çıkarlar evlilik menfaatlerinin önüne geçebilir ve ters de düşebilir. Birlikte mutlu ve saygılı bir hayat için zemin hazırlamaya çalışsalar dahi bu bir mücadele alanıdır. Bu güç mücadelesinde daha az sevgisel yakınlık ve dramatik durumlar yaşanabilir. Bu durum öfke ve hayal kırıklığı yaratabilir ve sonuçta isyankar eylemlere yol açabilir. İsyankar davranışlar da ilişkiye ve evliliğe zarar verebilir.
8 4