Bir kadının, yaşamı boyunca geçirebileceği, en büyük deformasyon nedeni olan ve fiziksel olarak oldukça yıpratıcı geçen hamilelik sürecinde hormonal ve mekanik değişiklikler, en fazla karın bölgesi ,memeler, bel, basenler, bacak içleri ve vajinada kendisini göstermektedir.
Yakın zamana kadar, kadınlar bu sorunlarını dile getirmezlerdi ve “anneliğin gereği” olarak kabul ederlerdi. Oysa ki bu değişiklikler kadınlarda depresyona varabilecek sorunlar yaratmakta. Bu sorun ailenin diğer bireylerine de yansıyabilmekte.
Her ne kadar bedenlerindeki bu bozulmadan çok üzülseler de, anneler bir suçluluk psikolojisi içinde, bu problemleri dile getirmekten çoğunlukla çekiniyorlardı. Anneler için, kendilerinden çok ailelerinin ihtiyaçları ön planda kalıyordu.Kendileri için para harcamaktan suçluluk duyuyorlardı.. Bir başka çekince de kendilerini riske etmek istememeleriydi. Ama ameliyat olduklarında , yorumlar hep aynı : “ Neden bu kadar bekledim ki? Çok daha evvel olmalıymışım, hayat kısa”. Annelik estetiği bu nedenle psikolojik ve duygusal durumu çok olumlu etkileyen ameliyatlar olarak düşünülmeye başlandı. Diğer bir olumlu yönü de kadınların giyim, kuşam ve kendilerine bakma konusunda yarattığı motivasyon. Annelik sonrası, giyimine, makyajına dikkat etmeyen, hatta cinsel yaşamında sorunlar yaşamaya başlayan kadınların, tamamen değiştiğini görmek mümkün.
Son yıllarda en çok yaptığımız ameliyatlardan biri de kombine yöntemlerle vücudu yeniden düzeltme ameliyatlarıdır. Sadece hamilelik sırasında değil, doğum sonrasında da, hormonal değişim, artan iş yükü, değişen sosyal yaşam, süt verme gibi faktörler de devreye girince, annenin estetik cerrahların kapısını çalması günümüzün trendi halini aldı. "Mommy makeover" ameliyatları, yani anneyi revize etme, gençleştirme bugün ABD dahil olmak üzere dünyada birçok ülkede en popüler ameliyatlardır.
Eski forma kavuşmak için bazen diyet ve düzenli spor yeterli olmaz ve plastik cerrahlai devreye girer.Bu operasyonlarda genellikle karın germe+ protezli veya protezsiz meme dikleştirme+uyluk germe+liposuction kombinasyonları tek seansta uygulanabilmektedir. Bazen de vajina yapılarında oluşan deformasyonların düzeltilmesi için ameliyatlar yapılabilmektedir..
Bu ameliyatlar için doğumdan sonra belirli bir zaman geçmesi doğru olacaktır. En azından emzirmenin sonlandığı döneme kadar beklenmesi gereklidir.Bu dönem sonrasında meme,karın dokularının tam olarak eski formuna kavuşması, zayıflama ve toparlanma süreci de yaklaşık olarak 6 ay kadar alabilmektedir.
Doğum Sonrası Meme Estetiği
Emzirme döneminden sonra memeler genelde hamilelik öncesine göre hacim olarak küçülür. Buna bağlı olarak meme derisinde çatlaklar oluşabilir. Deride de fazlalık olacağından memede sarkma görülür. Bu tür doğum sonrası meme estetiğinde,memeyi hem büyütme hem de dikleştirme işini aynı anda yapmak gerekmektedir. Bazen de meme küçültülmeli ve dikleştirilmelidir. Emzirme döneminin bitiminden 5-6 ay sonra bu operasyonlar rahatlıkla yapılabilir.
Doğum sonrası hastalarımızda bazen tamamen içi boşalmış memelerle karşılaşabiliyoruz . Bu durumda sadece meme derisini çıkararak toparlama işlemi yapmak, memede yeterli dokunun olmaması nedeniyle istediğimiz sonucu vermez. Bu durumlarda memeye bir hacim kazandırarak dikleşmesi için bir silikon protezden yararlanmak gerekir.
Bazen de meme dokusu yeterli olduğunda sadece bir küçültme/toparlama operasyonu yeterli sonuca ulaşmamızı sağlar. Bu operasyonların izleri ise sadece meme başı etrafında olabileceği gibi, aşağıdaki meme katlantısına doğru uzanan izler olabilir.
Meme ameliyatının ardından eğer ameliyat uygun bir teknikle yapıldıysa ameliyat sonrası, yeniden doğum yaptığında yine bebeğe süt vermek mümkündür.Genelde meme küçültme işlemlerinde, meme başının altındaki süt kanallarını kesmediğimizden emzirme fonksiyonlarını korumuş oluyoruz.
Meme operasyonları sonrasında, yorucu olmayan işlere başlanması bir hafta kadar alırken, günlük yaşam temposuna dönüş 2 haftayı bulabilir
Doğum Sonrası Karın Germe
Doğum yapmış bir karında , hem aşırı deri+ yağ sarkmaları gelişir hem de karın duvarına sertlik, gerginlik veren ve iç organların dışarıya bombeleşmesini engelleyen kaslar oldukça gevşek ve ayrıktır. Halbuki düz ve gergin bir karna sahip olmanın ilk şartı sıkı karın adaleleridir. Karın germe ameliyatında da en önemli nokta, karın kaslarını yeteri kadar gerginleştirmektir Karın germe operasyonlarında göbek deliği altındaki sarkan ve çatlamış olan tüm deri ve yağ dokusu çıkarılmakta; orta karın bölgesi ve karın duvarındaki kas dokusu gerginleştirilmektedir. Bu operasyonda, sarkık karın görünümü dramatik bir şekilde düzelmekte, kişi düz bir karın bölgesi konturuna sahip olmaktadır.
Operasyon sırasında gevşek karın derisi ve yağlı tabaka kaldırıldıktan sonra, fazla deri ve yağ dokusu kesilerek çıkarılır, gevşemiş olan karın kasları birbirine dikişlerle sıkıca yaklaştırılır. Bazen de fıtıklaşma varsa onarılır. Böylece daha ince bir bel ve sıkı bir karın duvarı elde edilir. Yeni göbek deliği yapılır. Doğum yapmış olan kadınlarda karın germe operasyonu için en az 3 ay kadar beklenmelidir. Süt verme döneminde operasyon yapılması uygun olmadığından bu minimal süre en az 1 yıla kadar çıkarılabilir.
Sezaryen operasyonu ile aynı anda karın germe işlemi yapılmamalıdır. Rahim normalde bir armut büyüklüğündedir ve hamilelik sırasında bir basket topu büyüklüğe ulaşır.Rahmin tekrar küçülmesi ve doğum öncesi boyutlarına ulaşması en az 45 gün almaktadır. Rahim ve karın içi diğer organlar normal boyutlarına gelmeden, hormonal dengeler tekrar normale dönmeden karın germe işlemi yapmak, hamile bir bayana 3 beden küçük elbise giydirmeye benzer ve sonuç ta doğal olarak başarısızlıktır.
Karın germe operasyonu sonrasında bir gece hastanede yatan hasta, aynı gün kaldırılıp yürütülür. Yaklaşık 1-2 hafta sonra hafif tempolu iş yaşamına ya da okul hayatına dönebilir. Tempolu yürüyüş ile egzersizlere 1 ay sonra başlanılabilir. Operasyondan 6 hafta sonra egzersizlerle karın kasları kuvvetlendirilir ve diyetle kilo alınması önlenirse operasyondan daha mükemmel sonuçlar alınabilecektir.
Doğum Sonrası Liposuction
Karın, bel, kalça, uyluk (üst bacak) iç ve dış tarafı, diz iç kısmı gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli, özellikle doğum sonrası yağ birikim bölgeleridir. Bu bölgelerdeki yağlar, en son eriyen yağlardır. Fazla yağlanmanın giderilmesi için yapılacak aşırı egzersiz, sonuç vermeyeceği gibi vücudun genel metabolizmasını da bozabilir.
İşte bu diyet ve spora dirençli yağ birikimlerinin negatif basınçlı bir vakumla girilerek vücuttan uzaklaştırılma operasyonlaruna "Liposuction operasyonu” denir. Bu operasyonlar kesinlikle zayıflama operasyonları değil, kontur düzeltici operasyonlardır. Aynı zamanda, sadece vücuttan yağ alınıp atılması değil, bir heykeltraş gibi yontarak , vücuda form verilmesidir. Doğum sonrasındaki dönemde özellikle karın germe operasyonları ile birlikte çok sık uygulanan bir operasyondur.
Doğum sonrası istenilen kiloya ulaşıldıktan sonra (en az 3 ay 1 yıl arası) liposuction operasyonları da rahatlıkla yapılabilir.
Doğum Sonrası Genital Bölge Estetiği
Normal doğumun sonucu vaginada oluşan deformasyonların, vajinal daraltma operasyonlarıyla düzeltilip, cinsel hayata çok önemli katkıda bulunmak mümkündür. Vulvadaki anatomik yapıların estetik olarak düzeltilmeleri, yani büyük ve küçük dudaklardaki sarkma ve fazlalıkların giderilmesi de oldukça yüz güldürücüdür..
Ayrıca "mons pubis " diye adlandırdığımız vulva üstünde ve karın katlantısı altında kalan alanın liposuction ile zayıflatılması, liposculpture ile şekillendirilmesi, asılması; büyük vagina dudaklarının yağ enjeksiyonu ile veya diğer dolgu maddeleriyle şekillendirilmesi ve dolgunlaştırılması da yaygın işlemler arasındadır. Bu işlemler için doğum sonrası mutlaka ilk 6 ay kadar beklenmelidir.