Estetik merakının son trendi göz rengi değiştirme operasyonu. En son bu operasyona dahil olan isimlerden biri oyuncu Buse Narcı'ydı. Koyu kahverengi olan gözlerini operasyonla maviye dönüştüren Narcı'ya, yapay iris cerrahisi uygulanmıştı. Bu ameliyat hakında çok şey merak ediliyor. Kimileri ameliyatın kör bırakma durumu olduğunu söylerken kimileri de sağlık açısından bir sıkıntı yaratmadığını belirtiyor. Peki göz rengi değiştirme zararlı mıdır?Göz rengi değişikliği nasıl yapılıyor?Herkes göz rengini değiştirebilir mi? İşte bu soruların yanıtını Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay'dan öğrendik.
SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYLAMIYOR!
Lazerle göz rengi değiştirme yöntemi, Avrupa CE ve Amerika FDA onaylı değil. İnsan üzerinde testleri henüz tamamlanmamış bu yöntemi, dolayısıyla Sağlık Bakanlığı ve Türk Oftalmoloji Derneği de onaylamıyor.
BU KİŞİLER YAPTIRAMAZ!
Uzmanlar, göz rengini değiştirmenin mümkün olduğunu fakat herkese için uygun olmadığını söylüyor. Yani bu şu demek.Göz rengi değiştirme işleminin birincisi irise lazer yaparak, diğeri yapay iris takarak yapılır. İrise lazer yaparak göz rengini değiştirmek mümkünken hastanın işlem öncesi çok iyi bir muayenesinin yapılması ve göz tetkiklerinin incelenmesi gerekiyor. Göz tansiyonu, katarakt, üveit gibi mevcut hastalıklar varsa lazerle iris renk değişimi mümkün değildir. Yapılabilir ama hastanın gözünün zarar görme ihtimali yükselir ve böylece de hasta zarar görebilir.
İSTENEN GÖZ RENGİ SAĞLANAMIYOR!
Uzmanlar lazerle iris rengi değişiminin istenen göz rengini sağlamadığını belirtiyor.Çünkü her bireyin göz rengi farklıdır, dolayısıyla lazer uygulandığında iris bir süre sonra farklı bir renge dönüşüyor. Yani hastanın istediği rengin tam olarak olması mümkün değil. Renk kişinin irisine göre değişken oluyor.
"LAZER İŞLEMLERİNDE HASTANIN RENK SEÇME ŞANSI YOK"
İşlem ile koyu kahve bir göz açık bir tonda başka bir renge dönüşürken, daha açık kahve veya ela olan göz daha farklı bir renge dönüşüyor.Göz renginin daha açık bir renge dönüştüğü kesin ama hastanın renk seçme şansı yok.
İNSAN ÜZERİNDE TESTLERİ HENÜZ TAMAMLANMAMIŞ!
Oiris lazeri ile renk değiştirmede sorun şu; üretilmiş olan cihazlar Avrupa CE ve Amerika FDA onaylı değil. Yani insan üzerinde testleri tamamlanmamış ve henüz onaylanmamış cihazlar. O nedenle ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve Türk Oftalmoloji Derneği onayları yok.
İYİ MUAYENE EDİLMİŞ HASTALARDA BAŞARI ORANI YÜKSEKTİR
İkinci kalıcı yöntem ise yapay iris cerrahisi! Cerrahi ile hastanın istediği rengin yapılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken uzman doktor, "Burada da hastanın göz içi çapları, göz uzunluğu, kornea endotel sayısı dikkat edilmesi gereken noktalardan birkaçı. Hastada üveit, glokom, retina hastalığı vb. hastalıkların olmaması veya varsa önce onların tedavi edilmesi gerekiyor. Her şey uygunsa hastanın istediği renk tam olarak saptanıp yapay iris, laboratuvarda silikon materyalden üretiliyor. İyi muayene edilmiş ve tetkikleri normal bulunarak seçilmiş hastalarda başarı oranı yüksektir.
HİÇBİR SAĞLIK ÖRGÜTÜ ÖNERMİYOR
ABD'de popüler olan göz rengi değiştirme ameliyatlarının riskleri oldukça fazla! Ayrıca hastanın tetkikleri ve iyi bir muayenesi yapılmadan göz rengi değiştirme ameliyatını hiçbir sağlık örgütü önermiyor.