Kitap fuarını mutlaka ziyaret edin!

Cumartesi günü başlayan ve edebiyatseverlerin merakla beklediği TÜYAP Kitap Fuarı bu sene 30. kez yurtiçinden ve yurtdışından katılımcıları bekliyor.

Kitap fuarını mutlaka ziyaret edin!

30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 200 etkinlik ve yüzlerce imza ile kapılarını kitapseverlere açtı. Açılışını Mısır ve Türkiye'nin kültür bakanlarının yaptığı İstanbul Kitap Fuarı'na yurt dışından 35 ülkeden yayınevleri, telif ajansları ve konuk yazarlar katıldı. Bu yılın konuk ülkesi Mısır, onur yazarı Ferit Edgü ve ana teması "Umut: düş mü, gerçek mi?" olarak belirlendi.

Cervantes Enstitüsü bu yıl da İspanyol dili, Latin Amerika ve İspanyol kültürünün tanıtımı konusunda referans noktası olan enstitüyü tanıtmak amacıyla uluslararası salonda yerini alıyor ve İspanyol edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden biri olan Eduardo Mendoza'nın ve Nuria Amat'ın iki söyleşiye katılımını organize ediyor.

Katılacağı söyleşi de edebiyat ve umut arasındaki bağlar hakkında konuşacak olan Eduardo Mendoza, eserlerinden bir çoğunu İspanya'daki demokratik dönüşüm esnasında yazdı. Mendoza 1943 Barselona doğumlu. Tiyatro ve roman yazarı, avukat ve çevirmen. Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra 1973-1982 seneleri arasında New York'da BM'de çevirmen olarak çalıştı. Bu dönemde ilk büyük çalışması olan La verdad sobre el caso Savolta'yı (Savolta Meselesinin İçyüzü) yazdı. Daha sonra kendini tamamen edebiyata adayan Mendoza, geçiş dönemi ve sonrası İspanyol edebiyatının tartışmasız en önemli isimlerinden biridir ve İspanyol yayıncılık tarihinin en başarılı kitaplarından bazılarına imza atmıştır. Son kitabı Riña de gatos (Kedi Dövüşü) Planeta Ödülü'ne layık görülmüştür. Mendoza'nın Tahsin Yücel ile birlikte katılacağı "Umut ve Edebiyat" başlıklı söyleşi 12 Kasım Cumartesi günü saat 16.15 ile 17.15 arasında gerçekleşmişti.

Katalanca ve İspanyolca dillerinde çalışan, son Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes Ödülü'nün sahibi yazar Núria Amat, katılacağı söyleşide "21. yüzyılda kültürel endüstride azınlık dillerine ve onların edebiyatlarına yer var mıdır? Azınlık dillerinde yazmayı tercih eden ve yabancı dillere çevrilme umudu beslemeyen yazarlar neler bekleyebilir? Azınlık dillerinde yazılmış edebiyat, romantik edebiyatın son kurşunu mudur?" gibi soruların cevabını arayacak. Nuria Amat 1950 Barselona doğumlu. Romanın yanı sıra, deneme, gazetecilik, şiir ve tiyatro alanlarında da yazan Amat Barselona'da yaşıyor. Son romanı 'Amor i Guerra'da (Aşk ve Savaş) kendisine konu olarak, Trotski'nin cinayeti ile tarihe geçen Katalan komünist Ramón Mercader'in hayatını almıştır, bu eserle yazar 2001 Ramon Llull Katalan Edebiyatı Ödülü'ne layık görülmüştür.

Nuria Amat'ın Muhsin Kızılkaya ile birlikte katılacağı "Azınlık Dilleri Edebiyatı" başlıklı söyleşi 14 Kasım Pazartesi günü saat 15.45 ile 16.45 arasında gerçekleştirilecek.
 

Yorumlar