Bahar yorgunluğuna iyi gelen bitki çayları!

Dyt. Serkan Tutar

Vücudumuz her duruma, ortama ve sıcaklığa adapte olabilecek özelliktedir. Fakat bunun gerçekleşmesi belirli bir zaman almakla birlikte bu geçiş dönemlerinde bazı sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir.

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte suyun daha fazla buharlaşması sonucu havadaki nem oranı artar. Artan bu nem oranı da havadaki elektrik yükünü arttırır. Vücudumuzda ve metabolizmamızda bu döneme özel bazı sıkıntılar meydana gelebilmektedir.   

Bahar aylarında sıklıkla yaşadığımız baş ağrısı, halsizlik ve yorgunlukların temel sebebi havanın yavaş yavaş ısınmasıdır. Hiçbir şey yapmak istemeyen bedeniniz bu dönemde sürekli olarak uyumak isteyecektir. Ayrıca kas, sırt, boyun ve eklem ağrıları da bireylerde sıklıkla görülmektedir.  

Neden bahar yorgunluğu yaşıyoruz…

-Vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerinin (özellikle vitamin ve mineral) yeterli ve dengeli düzeyde alınmaması
-Hareketsiz bir yaşam biçimi
-Gribal enfeksiyon ve nezle gibi hastalıklarda bahar yorgunluğunu tetikleyen unsurlardandır.
-Bazı hastalıklardan dolayı kullanılan ilaçlar
-Uzun süre aç kalma sonucu kan şekeri seviyesinin düşmesi, stresli bir yaşam, çok sıcak ve çok soğuk ortam sıcaklığı bahar yorgunluğu yaşamanızı sağlayan etmenlerdendir.
-Fazla miktarda sigara kullanma, aşırı alkol ve kafein içeriği yüksek olan çay ve kahvenin sıkça tüketilmesi

Bahar yorgunluğundan etkilenmemek için…

Vücut saatinin düzenli olması metabolizma dengesi için önemlidir. Düzenli saatte uyumak ertesi günü erken kalkmanızı ve belirgin saatlerde besin tüketmenizi sağlayacaktır. Sürekli çalışır durumda olan metabolizmanız sizin bahar yorgunluğu yaşamanızı engeller. 

Su tüketimi düzenli bir vücut sistemi için şarttır. Özellikle sinir ve sindirim sisteminin düzenli çalışımı için günde 2-2,5 litre su tüketmelisiniz. Mevsim değişimi nedeni ile etkilenen vücut yeterli su tüketilmediğinde daha fazla zarar görecektir. 

Gün içerisinde yürüyüş, akşamları 10-15 dakika hafif egzersizler yapmak gün boyunca daha dinç ve enerjik olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde psikolojinizi yüksek seviyelerde tutmanız bahar yorgunluğunu daha hızlı atlatmanızı sağlayacaktır.  

Doğru besin tüketimi, bahar yorgunluğu yaşamanızı engelleyen en önemli etmendir. Özellikle B ve C vitamini kaynaklı besinler, bağışıklık sistemini güçlendiren çinko, kan şekeri dengesini ve düzenli kas çalışmasını sağlayan magnezyum, sinir sisteminde görevli olan potasyumdan zengin besinlerin tüketilmesi yorgunluğunuzu azaltacaktır. 

Aşırı alkol, sigara ve kafein içeren içeceklerden uzak durmanızda vücudunuzu rahatlatacaktır.

İÇECEKLER DE BAHAR YORGUNLUĞUNA İYİ GELİR

Yeşil Çay: Sağlıklı içecekler içerisinde en iyilerden olan yeşil çay, özellikle bahar aylarında günde iki kupa tüketilebilir. Gün içerisinde tüketilmesi önerilen yeşil çay hem metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacak hem de bağışıklık sisteminizin daha güçlü olmasını sağlayacaktır. 

Melisa Çayı: Antiseptik özelliği olan melisa çayının bahar aylarında düzensiz uyku problemi olan kişiler tarafından tüketilmesi gerektiği bilinmektedir. Günde bir kupa yeterli düzeydedir. Ayrıca hazmı kolaylaştıran, mideyi rahatlatan ve gaz sıkıntısı çekmenizi engelleyen melisa çayı tüketerek bahar yorgunluğu yaşama riskinizi azaltabilirsiniz.  

Ihlamur: Bahar aylarında baş ağrısı çeken bireyler için birebir olan ıhlamur, mide salgısını azaltarak besinlerin hazmını da kolaylaştırmaktadır. Gün içerisinde 1-2 kupa ıhlamur tüketmelisiniz. 

Papatya: Gaz giderici etkisi olan papatya çayı, özellikle mide ağrısı ve sindirim sıkıntısı çeken bireylerin tüketmesi gereken bir içecektir. Bahar yorgunluğu ve düzensiz yaşam nedeni ile kabızlık sıkıntısı çeken bireyler günde bir kupa papatya çayı içmesi gerekmektedir. 

Adaçayı: Nezle ve boğaz ağrıları için çözüm olarak belirtilen ada çayı özellikle bu dönemde zihni açması ile bilinmektedir. Özellikle yazın yaklaşması ile kilo vermek isteyenlerin dikkat etmesi gereken diğer bir önemli konu ise ada çayının iştah açmasıdır. Fazla miktarda tüketilmesi besine olan eğiliminizi arttırabilir. Sabah kalktığınızda boğaz ağrısı ile kalkıyorsanız ada çayı en iyi alternatifinizdir. Uyarıcı etkisinin olması ise daha dinç geçirebileceğiniz bir gün anlamına gelir.

Kuşburnu: Antioksidan alımı bahar yorgunluğundan daha az etkilenmenizi sağlar.   Kuşburnu içerisinde bulunan zengin C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır. Sindirim sisteminde oluşabilecek sıkıntıları da çözmesi özellikle kabızlık problemi yaşayan kadınları için iyi bir alternatif olabilir. Vücuda zarar veren ve vücuttan uzaklaştırılmaması nedeni ile erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerinde vücuttan atılmasında başrol oynamaktadır. 

Bu içeceklere ek olarak tüketeceğiniz bazı besinlerde bahar yorgunluğunu daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır. Özellikle bezelye, bakla, fasulye, elma, muz, siyah kuru üzüm ve gün kurusu tüketimi keyifli bahar ayları için şarttır. 

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar