Her öğünde proteine yer aç! Yapılan araştırmalar, proteinin metabolizma üzerinde etkisi olduğunu gösteriyor. 16 sağlıklı yetişkinin katıldığı bir araştırma yapıldı. Katılımcılardan 8 hafta boyunca yüksek kalorili diyet uygulamaları istendi. Bazıları yüzde 5 oranında, bazıları yüzde 15 oranında, bazıları da yüzde 25 oranında protein ile beslendi. Sonuçta daha fazla protein ile beslenenlerin kalorileri kaslarda depolanırken, az protein ile beslenen kişilerde bu depolanma yüzde 95 oranında yağ olarak gerçekleşti. Elbette sadece protein tüketmemek gerekiyor. Bunun yerine her öğünde belli miktarda protein tüketilmeli.
6 2
Ağırlık kaldırarak kaslarını artır! Ağırlık antrenmanları kas kütlesini arttırıyor. Bu da metabolizma hızını ve yağ yakma kapasiteni etkiliyor. Hatta daha fazla kas kütlesi, antrenman yapmadığımız zaman bile metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Yaklaşık yarım kilogramlık kas kütlesi, günde 6 kalori yakıyor. Aynı miktardaki yağ kütlesi ise günde 2 kalori yakıyor. Ağırlık antrenmanları sabah saatlerinde yapıldığında ise gün boyu metabolizma daha hızlı çalışacaktır.
6 3
Susuzluk metabolizmayı yavaşlatıyor! Vücudumuzdaki tüm hücrelerin görevlerini yerine getirebilmesi için su gerekiyor. Utah Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, susuz kalındığında yüzde 2 daha az kalori yakıldığı ortaya çıktı. Aynı araştırma, daha fazla su içenlerin, az miktarda su içenlere kıyasla daha hızlı metabolizmalara sahip olduğunu söylüyor.
6 4
Yeterince beslenmemek metabolizmayı yavaşlatır Kilo verirken öğün atlandığında vücut aç kalıyor ve kalori yakmayı bırakıyor. Yediklerimiz depolanıyor. Bu da daha fazla kilo alımına yol açıyor. Metabolizma yavaşlıyor ve vücut enerji kaynağı olarak kasları kullanmaya başlıyor. Kadınlar için, günlük kalori alımı 1.200 kalorinin altına düşmemeli.
6 5