Strese karşı sağlığınızı koruyacak önlemler!

Hayatın akışı içerisinde stresten kaçmaya çalışsak da bir şekilde etkileniyoruz. Sağlığımızı stresin verdiği zararlardan korumak için neler yapabiliriz? İşte Diyetisyen Sanem Apa’nın önerileri…

Stres ve kilo mekanizması nasıl işliyor? Yaşamın bir parçası haline gelen stres vücudumuzdaki hormonların salgılanmasını etkiliyor. Bu da kalp başta olmak üzere, sindirim sistemini olumsuz etkileyerek, vücudun ağırlık kontrolünü zorlaştırabiliyor. Stresli durumlarda salgılanan hormonlardan biri kortizol.
11 1
Stresli olduğumuzda kortizol hormonu savaş ya da kaç tepkisine yardımcı olmak için yağ hücrelerinin içindeki yakıtı bırakmasına neden oluyor. Böylece her iki tepkinin de gösterilemediği durumlarda kişi anksiyete hissiyle oturmak zorunda kalıyor. Ancak yağ hücrelerinin boşalttığı yakıt nedeniyle, midede kazınma hissi meydana geliyor. İşte o zaman şiddetli yemek yeme arzusu oluşuyor.
11 2
Stres yağ ve karbonhidrat tüketimini tetikliyor Sürekli stres, kortizol seviyesini yükselttiği için sürekli de gerekli yakıtı alma gereği doğuyor. Bu yakıt da yağ ve karbonhidrat. Bu yüzden genellikle cips ya da kızartma tipi besinlere arzu duyuyoruz. Yapılan araştırmalar stres altındayken bazen şeker oranı yüksek besinlerin de tercih edildiğini gösteriyor.
11 3
Tercih edilen yağ ve karbonhidratlı besinlerin ortak iki yönü kalorilerinin yüksek, besin değerlerinin ise düşük olması. Ayrıca bu besinler, bitkisel besinlerden alınan koruyucu, başta kanser ve başka hastalıklarla savaşan bir takım kimyasallardan da yoksunlar. Stres sonucu yenen yemeklerin başka yönü de alınan yağ vücudun herhangi bir bölgesinde örneğin kalça ya da bacaklarda değil, genelde karın bölgesine birikmesi.
11 4